İshal

​​​​​​​İshal, yavru köpekler için yaygın bir sorundur, bu nedenle köpek ishal tedavilerine aşina olmak evcil hayvan sahipleri için önemlidir.

İshal

İshal, yavru köpekler için yaygın bir sorundur, bu nedenle köpek ishal tedavilerine aşina olmak evcil hayvan sahipleri için önemlidir. Hafif vakalar evde tedavi edilebilir, ancak daha şiddetli ishal vakaları yavru köpekler için ölümcül olabilir. İshal bir değil, birçok farklı nedenden kaynaklanan bir hastalığın işareti olabilir.

Yavru Köpekler Neden İshal Olur?

İshal, parvovirüs ve distemper gibi virüslerle ilişkilendirilebilir. Ayrıca kamçı kurtları ve kancalı kurtlar gibi bağırsak parazitleri, giardia gibi tek hücreliler ve salmonella ve E. coli gibi bakteriler de buna neden olabilir. Bazı bağırsak parazitleri, tanı koymak için birkaç test gerektirebilir. Yavru köpekler ayrıca, diyetteki ani değişiklikler, yeni bir eve gelme stresi, aşırı beslenme veya gelişigüzel yemek yemesi (çöpten veya dışarıdan eşya toplamak gibi) gibi ani yeni bir çevresel değişiklikten de ishal geliştirebilirler.

Virüsler ve Enfeksiyonlar

Yavruların bağışıklık sistemleri, çok küçükken ve aşılarının tamamını tamamlamadıklarında tam olarak gelişmemektedir. Yavru köpeğiniz bir enfeksiyondan muzdaripse, ateş, uyuşukluk ve / veya iştahsızlık gibi ek semptomlar görme olasılığınız yüksektir.

Parazitler

Yavru köpekler, doğumdan hemen sonra annelerinden yuvarlak kurtlar ve giardia gibi bazı bağırsak parazitlerini kapabilirler. Ayrıca onları dışarıdayken yerden veya enfekte sudan da alabilirler. En yaygın bağırsak parazitleri, veteriner hekiminizden alınan doğru ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak bazıları tedavi edilmezse, evcil hayvanınızın uzun vadeli sağlığı için tehlikeli olabilir.

Diyet

Yavruların sindirim sistemleri hala gelişiyor ve bazı yavruların hassas mideleri olabilir veya belirli marka veya türdeki yiyeceklerle zor anlar yaşayabilirler. Çoğu, diyetteki hızlı bir değişikliğe de zayıf yanıt verecektir. Birkaçının ishale yol açabilen gıda alerjisi vardır. Seçtiğiniz yiyeceğin yavru köpeğinizin ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olmak için veterinerinize danışın; Birçok farklı türde yiyecek mevcuttur ve biri kesinlikle evcil hayvanınız için doğru olacaktır.

Hassas sindirim sistemlerine sahip olmanın yanı sıra, yavru köpekler de meraklıdır ve ilginç buldukları hemen hemen her şeyi ağızlarına alabilir veya yutabilirler. Bu, ip, çöp veya yerde buldukları hemen hemen her şeyi içerebilir. Bazı durumlarda bu tehlikeli olabilir; bazı nesneler bağırsak tıkanmalarına neden olabilirken diğerleri toksik olabilir.

Stres

Yavru köpeğiniz annesinden ve kardeşlerinden yeni ayrılmışsa, muhtemelen bir miktar stres hissediyordur. Stres, evdeki diğer evcil hayvanlar, beklenmedik sesler veya kokular, yeni yiyecekler ve yeni programlar gibi faktörlerle daha da kötüleşebilir. Sakin, öngörülebilir bir program, düzenli beslenme ve egzersiz ve bol şefkat sağlayarak yavru köpeğinizin stresin üstesinden gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Tedavi

Her zaman önce bir veteriner muayenesi yaptırmak en iyisidir, ancak daha hafif ishal türlerinin evde tedavi edilmesini önerebilir. Örneğin, üç günden kısa bir süre geçtiyse, yavru köpeğiniz hala iyi hissediyor ve iyi davranıyorsa ve ishal puding benzeri bir görünüme sahipse, evde bakım genellikle uygundur.

Bununla birlikte, veterineri görene kadar 12 ila 24 saat boyunca yiyecekleri bırakın (ama asla su vermeyin). Bu, bağırsağın dinlenmesini sağlar ve tahrişe iyileşme şansı verir.

Hızlı bir şekilde susuz kalması çok kolay olduğundan, köpeğiniz için suyun her zaman hazır olduğundan emin olun. Artı, ani sulu ishal vücudun dışına sıvı ve önemli elektrolit büyük miktarda dökünüz. Evcil hayvanınız içmeye isteksizse, yalaması için buz küpleri verin.

Yavru köpeğinizin midesinin yatışması genellikle birkaç gün sürer, bu nedenle hafif bir diyet önerilir. Tuzsuz tavuk suyunda pişmiş sade beyaz pirinç veya sade, yumuşak, pişmiş makarna sunun. Daha fazla lezzet için bir çorba kaşığı az yağlı süzme peynir veya sade yoğurt ilave edebilirsiniz. Yoğurt, yavru köpeğinizde ishalin neden olduğu bozulmayı yeniden dengelemeye yardımcı olabilecek faydalı bakteriler içerir. Ayrıca, yüksek lif içeriği kabızlığa veya ishale yardımcı olabileceğinden, dışkının normalleşmesine izin verdiğinden, biraz balkabağı aroması eklemeyi deneyebilirsiniz.

Önleme

Yavru köpeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şey, her gün bol miktarda sağlıklı ve dengeli yiyecek ve egzersiz yapılmasını sağlamaktır. Yavru köpekler gençken yeni diyetlere yavaş geçiş yapılmalıdır. Yavru köpeğinizin çöp tenekesi aracılığıyla bazı bozulmuş yiyeceklere girmesi olasıdır, bu nedenle onları erişemeyecek bir yerde tutmak ve köpeğinize herhangi bir insan maması artıklarıyla beslememek konusunda katı davranmak çok önemlidir. Ayrıca yavrularınızın aşıları konusunda güncel kalmak ve kalan parazitleri kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Yavru köpeğinizin ortamı söz konusu olduğunda, onun stressiz olduğundan emin olun. Yavru köpeğiniz diğer evcil hayvanlarla birlikte bir kulübede ise, temiz ve dezenfekte olduğundan emin olmak istersiniz. Yavru köpekler çevrelerine karşı hassastır, bu nedenle uyku, yemek, egzersiz ve yürüyüşler için düzenli bir rutin içinde kalmak yararlıdır. Yardımcı olabilecek başka bir şey de haftalık itaat eğitimi vermektir. Yürüyüşlerde, ishale yol açabilecek dışkı mevcut olabileceğinden, herhangi bir bitki veya su birikintisi tüketimine dikkat etmek isteyeceksiniz. Yavru köpeğinizi denetleyemediğinizde, herhangi bir kazayı önlemek için köpek kulübesinde tutmak isteyebilirsiniz.