İnsanların Çok Sık Tükettiği Fakat Kediler İçin Zararlı Olan Bazı Yiyecekler

Birçok kedinin bizlerin sıklıkla tükettiği bazı yiyeceklere alerjisi var.

İnsanların Çok Sık Tükettiği Fakat Kediler İçin Zararlı Olan Bazı Yiyecekler

İnsanların Çok Sık Tükettiği Fakat Kediler İçin Zararlı Olan Bazı Yiyecekler

Patili dostlarımız, genellikle sizler ne yerse onu yemek isterler. Bunu başarabilmek için miyavlar, bağırır, zıplar. Bizler de onun bu davranışına karşı üzülür ve yediğimizi kedimiz ile paylaşırız. Fakat bu patili dostunuza karşı doğru bir hareket mi?
Birçok kedinin bizlerin sıklıkla tükettiği bazı yiyeceklere alerjisi var. İşte o yiyeceklerden bazıları:

Çikolata ve Şeker: Çikolatada bulunan teobromin ve kafein maddeleri, kediler için toksik ve zararlıdır. Kediler, çikolatayı yediklerinde kalp sorunları, sinirlilik ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya kalabilirler. Şeker ise kedinizin zehirlenmesine yol açabilir bu yüzden şeker de yasaklı maddeler arasındadır.

Soğan ve Sarımsak: Soğan ve sarımsak, kedinizde hemolitik anemiye ve kırmızı kan hücrelerinin azalmasına yol açar. Bir başka neden ise kedinizde nefes darlığı, ağrı ve renksiz idrara sebep olur.

Yaş ve Kuru Üzüm: Yaş ve kuru üzüm, kediler için toksik maddeler içerir. Sevimli dostunuzda böbrek yetmezliğine ve böbreklerde çeşitli hastalıklara yol açabilir.

Kafein: Kafein, kahve, çay ve enerji içeceklerinde bulunan bir stimülanstır. Kediler, kafeini sindiremezler ve yüksek dozda kafein alımı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Alkol: Alkol, kediler için son derece zararlıdır ve sindiremezler. Alkol tüketimi, ciddi zehirlenmelere ve yaşamı tehdit eden durumlara neden olabilir.

Fındık: Fındık, kedinizin fazla kilo almasına neden olabilir. İçeriğinde ki protein ve yağlar nedeniyle kediniz tarafından sindirilmesi zordur. Ayrıca, içeriğindeki yağlar da patili dostunuzun kusmasına neden olur.

Mantar: Kültür mantarı, kedinize zarar vermese de bazı mantar türleri bizler için zararlı olduğu gibi kediler için de ciddi sonuçlar doğurabilir. Bir mantar türünün yemek için uygun olup olmadığını kontrol etmeniz hem sizin için hem de kediniz için iyi bir seçenektir.

Süt ve Süt Ürünleri: Kedilerin çoğu, yetişkinlik döneminden sonra süt içmeye uygun değildir. Çoğu yetişkin kedinin laktoza karşı alerjisi vardır. Sindirim sistemleri süt şekerini sindiremez, ishale ve sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir.

Çiğ Et ve Balık: Bu besinler, çok miktarda antibiyotiğe duyarsız bakteri içerir. Aşırı yağ sebebiyle de sevimli dostunuzun pankreasında hastalıklara yol açar.

Çiğ Yumurta: Çiğ yumurta, kedinizin bağırsaklarını hasta edebilecek bakteriler içerir. Ek olarak, çiğ yumurtada bulunan protein, patili dostunuz tarafından sindirilemez. Eğer kedinize yumurta vermeyi planlıyorsanız pişirin ve kedi mamasıyla birlikte karıştırın.

Mayalı Hamur ve Ekmek: Mayalı hamur, kediler için zararlıdır, şişkinlik ve gaz oluşumuna yol açabilir.

Tatlandırıcılar: Bazı tatlandırıcılar, özellikle ksilitol, kediler için zehirli olabilir ve şiddetli kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir.

Kemikler: Pişmiş kemikler, kolayca kırılabilir ve kedilere zarar verebilir. Pişirilmiş kemikleri kedilere vermeyin.

Kedilerin sağlığını korumak için yukarıda belirtilen yiyecekleri onlara asla vermeyin. Eğer kediniz yanlışlıkla zararlı bir yiyecek yemişse veya herhangi bir olumsuz belirti görüyorsanız derhal bir veteriner hekime danışmalısınız. Kediler için uygun ve dengeli bir beslenme, onların sağlıklı bir şekilde yaşamasına yardımcı olur.