Her Evcil Hayvan Sahibinin Kuduz Hakkında Bilmesi Gerekenler

Kuduz, alınmaya değer bir risk değildir. Tedbiri elden bırakmayın ve evcil hayvanınızın kuduz aşılarını güncel tutun.

Her Evcil Hayvan Sahibinin Kuduz Hakkında Bilmesi Gerekenler

Her Evcil Hayvan Sahibinin Kuduz Hakkında Bilmesi Gerekenler

Çoğu evcil hayvan sahibi, evcil hayvanlarının kuduza karşı aşılanması gerektiğini bilir. Ancak bulaşıcı bir hastalığı önlemenin yanı sıra, çok az evcil hayvan ebeveyni kuduz aşısının köpekleri veya kedileri için neden kritik olduğunu anlar. Kuduz hastalığına yakalanma riski altında olanlar, yalnızca tüylü dostlarımız değildir. Bu hastalığı insanlara bulaştırabilirler ve vakalar neredeyse her zaman ölümle sonuçlanır.

Bu bilgiler sizi korkutmak için değildir. Aksine, kuduz enfeksiyonlarını ne pahasına olursa olsun önlemenin önemini vurgulamak için tasarlanmıştır. İşte kuduz virüsü hakkında bilmeniz gereken her şey ve tüm ev halkınızı bundan nasıl koruyacağınız:

Evcil Hayvanlar Ve İnsanlar İçin Kuduzun Tehlikeleri

Kuduz, merkezi sinir sistemine saldıran son derece ölümcül bir viral enfeksiyondur. Virüs, beyin ve omurilik boyunca iltihaplanmayı tetikleyerek önemli sinir hasarına neden olur. Evcil hayvanlarla ilgili vakaların neredeyse yüzde 100'ü ölümle sonuçlanır çünkü bir hayvanda belirtiler görüldüğünde tedavisi yoktur.

İnsanlar ve evcil hayvanlar, kuduza enfekte bir hayvan ısırığı yoluyla yakalanır. Kuduz virüsü taşıdığı bilinen yabani hayvanlar arasında yarasalar, sincaplar, tilkiler, rakunlar ve daha fazlası bulunmaktadır. Virüsü enfekte tükürük veya delinme yarasına giren sinir dokusu yoluyla bulaştırırlar. Aşılanmamış köpekler ve açık havada yaşayan kediler, kuduz virüsü kapma riski altındadır çünkü sokak hayvanları ve vahşi hayvanlarla karşılaşma olasılıkları yüksektir.

Kuduz zoonotik bir hastalıktır, yani hayvanlardan insanlara geçebilir. Evcil hayvanlar, başıboş, vahşi bir hayvanla veya birinin aşılanmamış evcil hayvanıyla etkileşime girerek kuduz virüsüne maruz kalabilir. Sahibinin haberi olmadan bir evcil hayvan, virüsü eve getirebilir ve bir çizik veya ısırık yoluyla onlara bulaştırabilir. Kuduz, insanlar için de aynı derecede ölümcüldür, bu nedenle tüm evcil hayvanların kuduz aşılarının güncel tutulması çok önemlidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Kuduz Belirtileri

Kuduz, hem evcil hayvanlar hem de insanlar için uzun ve öngörülemeyen bir kuluçka dönemine sahiptir. Belirtilerin ortaya çıkması birkaç gün ya da bütün bir yıl sürebilir. Enfekte hayvanlar, herhangi bir belirti görülmese bile kuluçka dönemi boyunca bulaşıcıdır. Bu durum, kuduzu son derece tehlikeli hale getirir, çünkü evcil hayvanlar ve insanlar farkında olmadan virüsü yayabilirler.

Evcil hayvanınız bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa derhal bir veterinere başvurun:

Ateş

Zayıflık

Aşırı salya akması

İştah kaybı

Oryantasyon bozukluğu

Felç

Nöbetler

Saldırganlık, endişe veya sinirlilik

Kuduz belirtileri insanlar için biraz farklılık gösterir. Bunlar şunları içerebilir:

Yara bölgesinde karıncalanma veya diken hissi

Ateş

Baş ağrısı

Zayıflık

Hiperaktivite

Heyecanlı davranışlar

Kas felci

Koma

Hidrofobi (su korkusu)

Aerofobi (temiz hava korkusu)

Olası Bir Maruziyetten Sonra Yapılması Gerekenler

Evcil hayvanınız potansiyel olarak enfekte bir hayvan tarafından saldırıya uğrarsa eldiven ve uzun kollu, kalın giysiler giyerek onları içeriye taşıyın. Evcil hayvanınızın kuduz aşıları güncel olsa bile tedbiri elden bırakmamak kesinlikle çok önemlidir. Mümkün olan en kısa sürede güvenli bir şekilde bir acil veteriner kliniğine nakledin.

Evcil hayvan, semptomların gelişip gelişmediğini görmek için birkaç hafta boyunca izolasyon altında gözlemlenmelidir. Belirtiler ortaya çıkarsa evcil hayvanın muhtemelen uyutulması gerekecektir. Ne yazık ki veterinerler yaşayan bir hayvanda kuduz virüsünü tespit edemezler. Veterinerler ancak ölümden sonra kuduz teşhisini doğrulayabilir.

Bir kişi, vahşi bir hayvan veya aşılanmamış bir evcil hayvan tarafından ısırılırsa da derhal tedavi görmelidir. Yaralı bölgeyi sabunla yıkayın, ardından 15 dakika boyunca suyla yıkayın. Yaraya anti-viral krem sürün, ancak bandajla kapatmayın. Daha ileri tedavi için bir hastane veya acil bakım kliniğini ziyaret edin.

Sağlık uzmanları bir tur kuduz aşısı reçete edecektir. Daha önce hiç kuduz aşısı olmamış kişilere iki hafta boyunca dört doz aşı yapılması gerekecektir. Bu aşılar, belirtiler henüz ortaya çıkmadığı sürece insanları kuduzdan kurtarabilir. Ne yazık ki, başlangıçta aşılanmamışlarsa evcil hayvanlar için maruziyet sonrası etkili aşılar yoktur.

Evcil Hayvanlarınızı Aşılayarak Kuduzu Önleyin

Evcil hayvanlarınızı aşılatmak, kendinizi, evcil hayvanlarınızı ve tüm ailenizi kuduz virüsünden korumanın en güvenilir yoludur. Aslında, çoğu yerde evcil hayvan sahiplerinin kuduz aşılarını güncel tutmaları gerekmektedir. Evcil hayvanların genellikle ilk yıllarında iki kuduz aşısına, ardından da her üç yılda bir aşıya ihtiyaçları vardır. Aşı gereklilikleri bölgeye göre değişir, bu nedenle evcil hayvanınızın bir sonraki kuduz aşısına ne zaman ihtiyaç duyacağını bir veterinere sorun.

Kuduz, alınmaya değer bir risk değildir. Tedbiri elden bırakmayın ve evcil hayvanınızın kuduz aşılarını güncel tutun. Evcil hayvanlarınızı aşılatarak sadece kendilerini değil, onlarla temas eden herkesi korumuş olursunuz. Bu, değerli dostunuzu trajik sonuçlardan kurtaracak basit ve son derece etkili bir önlemdir.