Hayatlarının Tüm Aşamalarında için Kedi Sağlığı

Bir kedi için "normal" nedir?

Hayatlarının Tüm Aşamalarında için Kedi Sağlığı

Bir kedi için "normal" nedir? 18 aylık bir kedinin 18 yaşındaki bir kediden farkı nedir? Kedinizin yaşam evresi için neyin normal olduğuna aşina olmak, büyüdükçe ne gibi değişiklikler bekleyeceğinizi tahmin etmenize yardımcı olur. Yaşam evresi değişikliklerinin farkında olmak, evcil hayvanlarınızın sağlığını korumanıza, yaşamları boyunca onları mutlu ve sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.

Yavru Kedi

Beklendiği gibi, yavru kediler, küçük bedenlerinin taşıyabileceği merak uyandıran bir enerjiyle doludur!

12 haftalıkken bir yavru kedi süt dişlerini kaybetmeye başlar ve 9 aylıkken bir yavru kedi 30 yetişkin dişinin tamamına sahip olur.

Yavru kedilik dönemindeki her veteriner ziyaretinde, evcil hayvanınızın fiziksel muayenesinin bir parçası olarak kalbini dinlemesi gerekir. Yavru kedilerde olduğu kadar yaygın olmasa da yavru kedilerde kalp üfürümleri veya anormal kan akışı sesleri olabilir ve veterineriniz şiddetinin artmadığından emin olmak için üfürümleri izlemek isteyecektir. 4 aylıktan sonra duyulan kalp üfürümleri, kedinizin herhangi bir erken müdahaleye veya özel bakıma ihtiyacı olmadığından emin olmak için bir veteriner kardiyolog tarafından daha fazla araştırılabilir.

Sınırsız enerji ve merakla yavru kedi her gün aile üyeleriyle etkileşime geçmeli ve çevrelerini yaramaz bir güçle keşfetmelidir! Uzaktan oynamanıza izin veren ve yavru kediniz için kafa karışıklığını en aza indiren uzatma oyuncaklarını kullanarak yavru kedinizle eğlenceli şekillerde etkileşim kurun. Yavru kedinizin yüksek dinlenme noktalarına, sığınabilecekleri ve kendilerini güvende hissedebilecekleri saklanma noktalarına yiyecek, su ve kum kutularına sahip olduğundan emin olun.

İlk yıldaki tüm gelişmelerle, çoğu yavru kedi için güçlü bir iştah bekliyoruz. İştahta veya enerji seviyelerinde ani bir düşüş, büyük bir sorun olmadığından emin olmak için veteriner ziyareti gerçekleştirin. Yavru kedilerin uyuşuk hale gelmesinin en yaygın nedenlerinden biri, oynadıkları ip veya plastik gibi bir nesneyi yemeleridir. Yavru kedinizin bir oyuncak veya başka bir nesne yediğinden şüpheleniyorsanız, her zaman dikkatli olun ve bir tıkanıklık olmadığından emin olmak için veterinere götürün.

Yetişkin Kediler

Kediler 1 ila 10 yaşları arasında yetişkin olurlar. Tipik olarak çoğu kedi fiziksel olarak bir yaş civarında büyür, ancak Maine Coons gibi bazı büyük ırklar iki yaşına kadar fiziksel olarak olgunlaşmayabilir.

Çoğu yetişkin kedinin karşılaştığı büyüyen bir problem, aşırı yeme ve egzersiz eksikliğinden kaynaklanan obezitedir. Veterineriniz yiyecekleri ölçmeyi ve ikramları sınırlandırmayı önerebilir - her kalori önemlidir! Yine de kedinizi oyunla meşgul edin ve hareket etmesi için fırsatlar sağlayın. Bazıları kedileri tembel olarak düşünse de, onlar harika problem çözücülerdir ve bulmaca besleyicileri onların birkaç kalori yakmalarına ve aynı zamanda zihinsel olarak meşgul olmalarına yardımcı olabilir.

Yetişkin yaşam aşaması, tipik olarak, ortalama ömrü 15 yıl olan evcil hayvanlarımızı göreceğimiz en uzun yaşam aşamasıdır. Yıllık veteriner ziyaretlerini içeren önleyici bakım, tüm yetişkin kediler, hatta ev kedileri için önemlidir.

Yaşlı Kediler

Bir kedi, kıdemli dönüm noktasına 11 yaşında ulaşır ve 14'e kadar orada kalır. Yaşlı kedilere bakmanın en büyük farklarından biri, tüm yaşlıların yılda iki kez veteriner ziyaretleri ve organ işlevini, kan hücrelerindeki anormallikleri kontrol etmek için temel laboratuvar çalışması almalarıdır. Her muayenede aşı olmayabilirler, ancak yaşlandıkça işler hızlı bir şekilde ilerleyebilir ve küçük sorunların üstesinden gelmek, daha fazlasını önlemeye yardımcı olabilir.

Artrit ve diş hastalıkları ile ilgili ekstra hususlar tüm yaşlılar için not edilmelidir. Artrit belirtileri, favori noktalardan yukarı veya aşağı atlama isteksizliğini içerebilir. Bir zamanlar çevik ve zarif olan kedi, önceki yıllara göre biraz daha yavaş hareket ediyor olabilir, ancak bu bir dereceye kadar beklenebilir.

Diş hastalığı, koku reseptörlerinin azalması veya gastrointestinal değişiklikler nedeniyle iştahta bir değişiklik de olabilir. Diş hastalığı yaşlı kedilerde oldukça yaygındır. Bu 30 diş ömür boyu sürer ve yaşlılık sınırlarını zorlayabilir. Kedilerin yemek yemeyi daha rahat hale getirmek için konserve bir versiyona geçmeleri gerekebilir, ancak iki yılda bir veteriner ziyaretlerinizde veterineriniz diş hekimliğinin kedilerinizin konforunu iyileştirip iyileştiremeyeceğini tartışabilir.

Geriatrik Kediler

15 yaş ve üzeri dönüm noktasına ulaşmış kediler geriatrik olarak bilinirler. Onlardaki değişiklik yaşlı kediler gibidir, ancak daha fazlasıdır. Daha az spesifik olan değişiklikler, daha yaşlı bir kedinin sizinle nasıl iletişim kurduğu ve çevreleriyle nasıl etkileşim kurduğu olabilir.

Kediniz önceki yıllara göre daha mı sesli? Doğal olarak titiz bakım yapan geriatrik kediler, çeşitli nedenlerle bakımsız hale gelebilir. Artrit, bir kedinin tımar sırasında olağan akrobasi hareketlerini yapmasını engelleyebilir. Bakıma yardımcı oluyorsanız, çok nazik olun çünkü yaşlanan cilt daha kırılgandır ve geçen yıllarda kullanılan daha ince fırçalar şimdi rahatsızlığa ve hatta yaralanmaya neden olabilir.

Bilişsel olarak, tıpkı insanlarda olduğu gibi, geriatrik kedilerde günlük yaşamlarını etkileyen hafıza ve tanıma değişiklikleri olabilir. Kediler, yeni ev değişikliklerine gençken olduğu kadar uyum sağlayamayabilir. İhtiyaçları, yatakları ve oyuncakları gibi tanıdık eşyalar için tutarlı yerleştirmeler yapmaya çalışın.

Kediler günde ortalama 15 saat uyurlar ve genellikle doğal avlanma programları olan alacakaranlıkta ve şafakta uyanıktırlar. Neyse ki çoğu insan, akşamları evcil hayvanlarıyla beslenmek, oynamak ve sosyalleşmek için rutinler geliştirir.

Enerjide, çöp kutusu alışkanlıklarında, yeme alışkanlıklarında (daha aç karnına yemek yeme ve yemek için yalvarma veya daha az yeme) ve diğerlerinin yanı sıra katılım seviyelerinde değişiklikler fark ederseniz, evcil hayvanınızın rutinlerini tüm yaşam aşamalarında not almak karşılaştırma için harika olabilir. Kediler, acıyı veya rahatsızlığı gizlemede bir numaradır, bu nedenle kedinizde "yanlış" bir şey olduğunu düşünüyorsanız sezginize güvenin ve onları veterineriniz tarafından muayene ettirin.