Hamile ya da Emziren Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?

Hamile köpeklerin sadece bedenleri değil, yaşam tarzı da değişir, örneğin besin ihtiyacı çeşitlenir.

Hamile ya da Emziren Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?

Hamile ya da Emziren Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?

Hamile köpeklerin sadece bedenleri değil, yaşam tarzı da değişir, örneğin besin ihtiyacı çeşitlenir. Bu süreç planlanması gereken, yapılacakların önceden belirlendiği bir dönem olmalıdır. Hele yavrular hayatınıza dahil olduğunda neler yapılması gerektiğini önceden planlamanızda büyük fayda var. 

Hamilelikten Önce İleriyi Planlayın

Eğer dişi köpeğinizi çiftleştirmeyi planlıyorsanız, patili dostunuzun ideal bir sağlığa sahip olduğundan emin olmalısınız. Bu dönemde dostunuzun vücut durumu son derece önemlidir. Zayıf ya da aşırı kilolu köpeklerin sorun yaşayacağı tahmin edilebilir. Bu yüzden doğumdan önce mutlaka veteriner kontrolünde kilo kontrolü yapılması gerekmektedir. Eksiksiz ve dengeli beslenme için dostunuzun hangi mamaya ihtiyacı olduğunu ve diğer yapılması gerekenleri yine veteriner hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.

Gebelik: Köpeğinizin Kilo Kazancını Takip Edin

Köpekler için gebelik süresi dokuz haftadır. Hamile köpekler yaklaşık altıncı haftaya kadar sadece biraz kilo alır ve sonrasında kilo alımı hızlanır. Hamile köpeklerin enerji gereksinimleri kilo alma düzenine yansımaktadır. Hamile köpeklerin gebelik sonunda normal gıda alımlarından %25 ila %50 daha fazla tüketmeleri gerekecektir ancak enerji gereksinimleri altıncı haftaya kadar artmaz.

Hamile ve emziren köpekler için en iyi diyet tüm yaşam evreleri veya büyüme için formüle edilmiş yüksek kaliteli, besin yoğunluklu mamalardır. 

Köpeğinizin Yeterli Beslendiğinden Emin Olun

Hamile köpekler doğurduktan sonra kilo kaybederler ve beslenme ihtiyaçları belirgin şekilde artar. Emziren köpeklerin ise yavrularını beslemek için normal besin gereksinimlerinin iki ya da üç katına ihtiyacı olabilir. Annenin gerekli şekilde beslendiğine emin olmanız gerekir ki ihtiyacı olan süt miktarını üretebilsin.

Emziren köpeğinizin yeterli beslenmesine yardımcı olmak için birkaç taktik deneyebilirsiniz:

Yavru köpek maması gibi besin yoğunluklu bir diyet besleyin.

Bir öğünde sunulan yiyecek miktarını artırmadan, gün boyunca öğün sayısını artırın.

Gün boyunca kuru yiyeceklere sınırsız erişim imkanı sunun.

Hamilelik Öncesi Diyete Geri Dönüş

Doğumdan 4-5 hafta sonra, çoğu yavru köpek, annesinin mamasına ilgi gösterdiğine şahit olabilirsiniz. Yavaş yavaş yavrular daha katı yiyecekler yemeye ve daha az emmeye başlayacaklardır. Aynı zamanda, emziren anne de genellikle daha az yemeye başlayacaktır. Çoğu köpek yavrusu 7 ila 8 haftalık sürelerde sütten kesilmektedir. Bu zamana kadar da annenin enerji gereksinimi normale dönmüş olmalı ve normal gebelik öncesi diyetini yiyor olmalıdır.