Güneş Çarpması Belirtileri

Hem köpekler hem de insanlar yaz aylarında dışarıda vakit geçirmekten hoşlanırken, köpekler için sahipleri buna dikkat etmelidir:

Güneş Çarpması Belirtileri

Hem köpekler hem de insanlar yaz aylarında dışarıda vakit geçirmekten hoşlanırken, köpekler için sahipleri buna dikkat etmelidir: sıcak çarpması, yavru köpeğinizi acil ilk yardım olmadan öldürebilir. Vücut ısısını güvenli bir aralıkta tutamadığında, sıcak çarpması evcil hayvanları sadece 15 dakika içinde öldürür.

Yavru köpekler serinlemek için terleyemez. Nefes nefese, hızlı bir soğuk dış hava değişimi sağlar ve dilden buharlaşma köpek sıcaklığını normal tutar. Beyaz veya ince kürklü yavrular da güneş yanığından muzdarip olabilir. Ancak dışarıdaki hava evcil hayvan sıcaklığından aynı veya daha yüksek olduğunda, sıcak çarpması gelişir.

Herhangi bir sıcak ortam köpeklerde sıcak çarpmasına neden olabilir. En yaygın neden, evcil hayvan sahibinin bir köpeği arabada bırakmak veya dışarıdayken su ve gölge sağlamayı unutmak gibi dikkatsiz hareketleridir.

Bazı köpekler diğerlerine göre sıcak çarpmasına daha yatkındır. Kalın kürklü, kısa burunlu köpekler veya tıbbi rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpmasına yatkındır. Sürekli egzersiz yapmaktan ve oyun oynamaktan zevk alan köpekler bile, özellikle sıcak ve nemli günlerde sıcak çarpması belirtileri açısından yakından izlenmelidir.

Semptomlar Nelerdir?

Hafif sıcak çarpmasının semptomları, vücut ısısı 40 derece, parlak kırmızı bir dil ve diş etleri, kalın yapışkan tükürük ve hızlı soluklaşmadır. Vücut sıcaklıkları 40 derecenin üzerine çıktığında, evcil hayvanın diş etleri soluklaşır, baş dönmesi gibi davranışlar sergiler, burundan kan gelir veya kanlı kusma ve ishal olur ve sonunda komaya dönüşür. Bu evcil hayvanlarda, kırmızı kan hücrelerinin patladığı ve oksijen taşıyamadığı yaygın damar içi pıhtılaşma (DIC) geliştirebilir.

Tedavisi Nedir?

Sıcaklığın 40 veya daha düşük bir seviyeye düşürülmesi, evcil hayvanı acil kliniğe götürmekten daha önemlidir. Ancak ciddi vakalarda, ilk yardım verdikten sonra veterinerin dikkatine ihtiyacı vardır. Rektal termometreler genellikle yalnızca 40 dereceye kadar yüksek kayıt yapar ve şiddetli sıcak çarpması olan evcil hayvanların, uçtan çıkan ve 43 veya daha yükseğe ulaşan bir vücut ısısı olabilir.

Hafif sıcak çarpması için, yavru köpeğinizi klimalı bir alana getirin ve bir vantilatörü açın, böylece dış sıcaklık vücut sıcaklığından daha düşük olur ve nefes nefese kalabilir. Yalamak için buz küpleri veya içmek için su verin ve soğuk ıslak havlulara sarın.

Şiddetli sıcak çarpması için, evcil hayvanı hortumdan soğuk suya veya küvete veya lavaboya batırın. Büyük kan damarlarının bulunduğu koltuk altına ve kasık bölgesine buz paketleri (donmuş bezelye torbaları iyi çalışır) yerleştirin. Soğuk, kanı soğutur ve dolaştıkça tüm vücudu içeriden soğutur.

41 derece veya üzerinde sıcaklıklara sahip evcil hayvanların daha hızlı soğutma için soğuk su lavmanına ihtiyacı vardır. Lavman torbanız yoksa hindi yağı veya buzlu suyla dolu bir kontakt lens solüsyon şişesi kullanın. Ucu petrol jeli, KY veya bitkisel yağ ile yağlayın ve ucu rektuma yerleştirin ve boşluğu sıvıyla doldurmak için yavaşça sıkın. Sıcaklık 40 dereceye düştüğünde, onu bir havluya sarın ve acil servise götürün.

Önleme Önemlidir

Bir evcil hayvan sahibi olarak, özellikle sıcak ve nemli koşullarda dış sıcaklığın farkında olmak ve sıcak çarpmasını önlemek için uygun önlemleri almak önemlidir.

Evcil hayvanlarda gölge ve bol miktarda soğuk su sağlayarak veya sadece evcil hayvanları içeride tutarak sıcak çarpmasını önlemek daha da iyidir.

Dışarıdayken, köpeğinizin bol su ve gölgeye erişimi olan iyi havalandırılmış bir alanda olduğundan emin olun.

Arabalarda seyahat ederken, köpeğinizin iyi havalandırılan kasalarda tutulduğundan emin olun ve köpeğinizi asla pencereleri kapalı bir arabada bırakmayın.