Evcil Hayvanınızın Üriner Sorunları Varsa Bilmeniz Gereken 4 Şey

Bir evcil hayvanın ilk kez idrar sorunu yaşaması oldukça korkutucu olabilir.

Evcil Hayvanınızın Üriner Sorunları Varsa Bilmeniz Gereken 4 Şey

Evcil Hayvanınızın Üriner Sorunları Varsa Bilmeniz Gereken 4 Şey

Bir evcil hayvanın ilk kez idrar sorunu yaşaması oldukça korkutucu olabilir. Birdenbire zavallı tüylü dostunuz acı içinde bağırmaya ya da evin her yerine işemeye başlar. Bir şeylerin yanlış gittiğini biliyorsunuz ama ne olduğundan emin değilsiniz! Neyse ki veterineriniz sorunu hemen tespit edebilecek ve olası tedavi seçeneklerini tartışabilecektir.

Sorunu öğrendikten sonra, sorunun üstesinden gelmek önemlidir. İşte her evcil hayvan ebeveyninin idrar sorunları hakkında bilmesi gereken dört şey, böylece evcil hayvanlarının sağlığıyla güvenle ilgilenebilirler:

1) Evcil hayvanlar, farklı türlerde idrar sorunları yaşar.

İdrar yolu hastalığı, mesane, üretra ve böbrekleri etkileyen çeşitli durumları kapsayan geniş bir terimdir. Bazı rahatsızlıklar, ilaç tedavisiyle kolayca düzelirken diğerleri, ömür boyu tedavi gerektirir.

İşte kedi ve köpeklerde en sık görülen idrar sorunları:

İdrar yolu enfeksiyonları: Hem kediler hem de köpekler, idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) karşı hassastır. Bu durum, zararlı bakteriler mesanede veya üretrada biriktiğinde ortaya çıkar. Bakteri üremesi İYE'lerin en yaygın nedenidir, ancak virüsler veya mantarlardan da kaynaklanabilirler.

Kedi idiyopatik sistiti: Bu durum, köpekler için geçerli olmasa da kedilerdeki idrar sorunlarının büyük çoğunluğundan sorumludur. "İdiyopatik" terimi, bu idrar sorununun ayırt edilebilir bir nedeni olmadığı anlamına gelir. Kediler, anormal tuvalet davranışları sergilediğinde kedi idiyopatik sistiti teşhisi konur ancak bir tıkanıklık veya enfeksiyon kanıtı yoktur.

Mesane ve böbrek taşları: Taş, idrar yolundaki mineral birikintilerinin sertleşmesidir. Taşlar, mesane ve üretrayı kaplayan hücrelere sürtündükleri için son derece acı vericidir. Ağır vakalarda mesane ve böbrek taşları, hayvanın idrar yapmasını engelleyen tıkanıklıklara dönüşebilir. Bu durum, evcil hayvanınızın başına gelirse onu hemen bir acil kliniğine götürün.

Böbrek hastalığı veya yetmezliği: Böbrek hastalığı, aniden ortaya çıkabilir veya zaman içinde yavaşça kötüleşebilir. Çok uzun süre tedavi edilmezse bu durum, acil veteriner yardımı gerektiren böbrek yetmezliğine yol açabilir. Böbrek hastalığı olan evcil hayvanlar, toksinleri vücuttan düzgün bir şekilde atamazlar. Böbrek hastalığı, bir idrar sorunu olarak kabul edilir çünkü böbrekler zararlı maddelerden kurtulmak için idrar üretir.

2) Üriner sorunlar benzer semptomları paylaşır.

İdrar sorunları olan evcil hayvanlar, semptomlardan birini veya herhangi bir kombinasyonunu yaşayabilir. Ancak bazıları hiç belirti göstermeyebilir! Tüylü dostunuz için profesyonel bir teşhis gereklidir çünkü birçok farklı idrar sorunu birbiriyle örtüşen semptomları paylaşır.

Belirtiler şunları içerebilir:

Daha sık veya daha seyrek idrara çıkma

İdrar yaparken acı içinde bağırma veya ağlama

Sonuçsuz idrar yapma girişimi

Aşırı susuzluk

İdrarda kan

Ev çevresinde meydana gelen kazalar

Genital bölgeyi yalamak

3) Bazı evcil hayvanlar diğerlerine göre daha fazla risk altındadır.

Dişi kedi ve köpeklerin İYE'ye yakalanma riski daha yüksektir. Çok daha kısa üretraları vardır, bu da zararlı bakterilerin idrar yoluna girmesini kolaylaştırır. Bakteriler, üretral açıklıktan girer ve daha sonra mesaneye doğru ilerler. Tedavi edilmeyen İYE'ler, böbreklere yayılabilir ve dişi evcil hayvanları daha ciddi bakteriyel enfeksiyonlar için risk altına sokabilir.

Yaşlı evcil hayvanlar, böbrek hastalığı ve yetmezliğine karşı özellikle hassastır. Evcil hayvanlar yaşlandıkça organları ve iç vücut sistemleri eskisi kadar iyi çalışmaz. Yaşlı evcil hayvanların böbrekleri, vücudu toksinlerden arındırmada daha az etkilidir ve bu da idrar yollarını olumsuz etkiler.

Diyabet ve Cushing hastalığı gibi bazı durumlar da evcil hayvanlarda idrar sorunlarına zemin hazırlayabilir. Kronik stres yaşayan kediler, kedi idiyopatik sistitine daha yatkındır ancak bu üriner sorunun kesin nedeni bilinmemektedir.

Evcil hayvanınız idrar sorunları açısından daha yüksek risk altındaysa önleyici tedbirlere özellikle dikkat etmeniz gerekir.

4) Birçok tedavi seçeneği mevcuttur.

Erken teşhis ve tedavi, idrar yolu hastalıklarının ilerlemesini yavaşlatmanın anahtarıdır. Tedavi, evcil hayvanınızın hangi idrar sorununu yaşadığına bağlı olacaktır.

İşte veterinerinizin önerebileceği bazı seçenekler:

Antibiyotikler: Antibiyotikler, bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu İYE'ler için reçete edilir. Antibiyotiklerin dezavantajı, evcil hayvanınızın bağırsaklarındaki iyi bakterileri de yok edebilmeleridir. Veterinerinizle günlük probiyotik takviyesi hakkında konuşun çünkü antibiyotik tedavisi sırasında gastrointestinal rahatsızlığı hafiflettikleri bilinmektedir.

Özel diyet: Birçok ticari evcil hayvan maması, böbrek hastalığını tedavi etmek ve/veya böbrek veya mesane taşı oluşumunu önlemek için özel olarak formüle edilmiştir. Yardımcı olabilecekleri yollardan biri idrarı daha az asidik hale getirmektir. Böbrek dostu gıdalara ek olarak, idrar sorunu olan evcil hayvanların bol miktarda su içmeleri önerilir, çünkü bu idrarı seyreltmeye yardımcı olur.

Evcil hayvanınızın idrar sorunu olduğunu öğrendiğinizde çaresiz hissetmeniz son derece normaldir. Veterinerinizin yardım etmek için var olduğunu unutmayın! Doğru bir teşhis koyacak ve tedavi adımlarında size yol göstereceklerdir. En önemlisi, evcil hayvanınızın tuvalet alışkanlıkları kötüleşir kötüleşmez bir randevu ayarlayın. Prognozları bunun için çok daha iyi olacaktır!