Evcil Hayvanlarınızdan Öğrenebileceğiniz 11 Şey

Evcil hayvanınızı şafaktan gün batımına kadar gözlerini kapatmadan yakalayamazsınız. İnsanların da kestirmeden faydalanabileceğine dair iyi kanıtlar var.

Evcil Hayvanlarınızdan Öğrenebileceğiniz 11 Şey

Şekerleme yapmak

Evcil hayvanınızı şafaktan gün batımına kadar gözlerini kapatmadan yakalayamazsınız. İnsanların da kestirmeden faydalanabileceğine dair iyi kanıtlar var. Yaklaşık 24.000 kişiyi kapsayan bir araştırma, düzenli olarak uyuklayanların kalp hastalığından ölme olasılığının, yalnızca ara sıra şekerleyenlere göre %37 daha az olduğunu gösteriyor. Kısa şekerlemeler ayrıca uyanıklığı ve iş performansını artırabilir.

Her Gün Yürü

İster dört ister iki bacağınız olsun, yürümek kalori yakmanın ve kalp sağlığını artırmanın en güvenli ve en kolay yollarından biridir. Düzenli yürüyüşler yapmak da size yardımcı olabilir:

  • Depresyonla savaş
  • Kilo vermek
  • Tip 2 diyabet riskinizi azaltın
  • Meme ve kolon kanseri riskini azaltın
  • Kemiklerini güçlü tut
  • aklını keskin tut

Arkadaşlıklar Geliştirin

İnsanlar sosyal hayvanlardır ve arkadaşlıkların ölçülebilir sağlık yararları vardır. Avustralya'daki araştırmacılar 10 yıl boyunca 1.500 yaşlı insanı takip etti. En çok arkadaşı olanların, en az arkadaşı olanlardan %22 daha uzun yaşama olasılığı vardı.

Anı yaşa

Anı yaşamak, evcil hayvanlarımızdan öğrenebileceğimiz en önemli derslerden biri olabilir. "A Wandering Mind Is an Unhappy Mind" adlı bir çalışmada Harvard psikologları, insanların seks veya egzersiz gibi zihni odaklanmış tutan aktiviteler yaparken en mutlu oldukları sonucuna varıyorlar. Mevcut etkinlik dışında herhangi bir şeyi planlamak, anımsamak veya düşünmek mutluluğu baltalayabilir.

Kin Tutma

Anı yaşamanın bir kısmı geçmişin geçmiş olmasına izin vermektir. Eski kinleri bırakın, kelimenin tam anlamıyla daha rahat nefes alacaksınız. Bağışlama kan basıncını düşürmeye ve kaygıyı azaltmaya katkıda bulunurken, kronik öfke akciğer fonksiyonundaki düşüşle ilişkilendirilmiştir. Affeden insanlar ayrıca daha yüksek benlik saygısına sahip olma eğilimindedir.

Merakı Koru

Popüler bir söze göre merak, bir kedinin sağlığı için tehlikeli olabilir. Ama insanlar için öyle değil. Araştırmacılar, daha meraklı insanların hayatta daha büyük bir anlam duygusuna sahip olduklarını bulmuşlardır. Diğer çalışmalar, merakı psikolojik iyi oluşla ve bilgi ve becerilerin genişlemesiyle ilişkilendirmiştir.

Sırt Masajı Yaptırın

Dokunmanın gücü koklanacak bir şey değil. Miami Miller Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki Dokunmatik Araştırma Enstitüsü, masaj terapisinin ağrıyı hafifletebileceğini, bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini ve astım ve diyabet gibi kronik durumların yönetilmesine yardımcı olabileceğini buldu. Sevilen birinin dokunuşu daha da güçlü olabilir.

Balık Ye

Çoğu kedi, her gün bir kutu ton balığı için mama tanesini takas ederdi. Neyse ki, balığı diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmeyi seçebilirsiniz. Somon, ton balığı, alabalık ve diğer yağlı balıklar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve artrit riskini azaltabilen omega-3 yağ asitleri açısından yüksektir. Ek olarak, Rush Üniversitesi araştırmacıları, haftada en az bir kez balık yiyen kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının %60 daha az olduğunu bulmuşlardır.

Oyna

Şaka yapmak sadece çocuklar ve kedi yavruları için değildir. Dr. Stuart Brown Play adlı kitabında, oyun oynamanın uyumak ve yemek yemekle birlikte temel bir insani ihtiyaç olduğunu yazıyor. Oyun zekayı, yaratıcılığı, problem çözmeyi ve sosyal becerileri geliştirir. Bu yüzden evcil hayvanınızdan bir ipucu alın ve kendinizi sırf eğlenceden başka amacı olmayan bir aktiviteye adayın.

Bakıma Zaman Ayırın

Banyo yapmanın ve dişlerinizi fırçalamanın bariz sağlık yararlarının yanı sıra, bakım yapmanın hayatınız üzerinde bir dizi olumlu etkisi olabilir. İyi kişisel hijyen benlik saygısı için hayati önem taşır. Düzenli bir görünüm, bir iş bulmanıza ve işinizi sürdürmenize de yardımcı olabilir.

Bir Programa Bağlı Kalın

Evcil hayvanlar bir rutinin tutarlılığını sever; Cumartesiyi Pazartesiden ayıramazlar. Aynı şey insan vücut saati için de geçerli. İnsanlar, hafta sonları bile her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarlarsa daha iyi uyurlar. Banyo yapmak, giyinmek ve yemek yemek için tutarlı bir programa bağlı kalmak da uyku kalitesini artırabilir.