Evcil Hayvanlarda Görülen Risk Faktörleri

Bazen kanser kaçınılmazdır; önemli olan evcil hayvan sahiplerinin onlara nasıl destek olduğudur!

Evcil Hayvanlarda Görülen Risk Faktörleri

Evcil Hayvanlarda Görülen Risk Faktörleri

Kanser, evcil hayvan ebeveynlerinin düşünmemeyi tercih ettiği korkutucu bir kelimedir. Kanser, ürkütücü bir konu olsa da evcil hayvanlarının kanser riskini araştıran sahipler, geleceğe daha iyi hazırlanabilir ve hayvanlarının genel sağlığını koruyabilir.

Köpeklerde Kanser İçin Risk Faktörleri

Genel olarak konuşursak köpekler, kedilere göre daha yüksek oranda kansere yakalanmaktadır. Bu, tüm köpek sahiplerinin yavrularının köpek kanserine yakalanması konusunda endişelenmesi gerektiği anlamına gelmez. Hem kalıtsal hem de çevresel birçok faktör, bir köpeğin yetişkinlik yıllarında kanser olma riskini etkiler.

Örneğin, büyük köpek ırkları, küçük ırklara göre daha yüksek kanser riskine sahiptir. Golden Retrieverlar, özellikle lenfoma ve hemanjiosarkom için en fazla risk altındadır. Alman Çoban Köpekleri, hemanjiyosarkom için yatkın olan bir diğer büyük ırktır. Büyük Danualar, en sık kemik kanserine yakalanırken derideki mast hücre tümörlerinin Boxer, Rottweiler ve Bernese Dağ Köpeklerini etkilediği bilinmektedir.

Kısırlaştırılmamış erkek ve dişi köpeklerin üreme sistemiyle ilgili kanserlere yakalanma olasılığı çok daha yüksektir. Kısırlaştırılmamış dişi köpekler, birkaç yıllık kızgınlık döngüsünden sonra meme kanseri riski taşır. Benzer şekilde, kısırlaştırılmamış tam olgunlaşmış erkek köpeklerin testis kanserine yakalanma riski, kısırlaştırılmış türlerine kıyasla çok daha yüksektir.

Diyabet ve obezite gibi belirli tıbbi durumlara sahip köpekler birçok kanser türüne yatkındır. Fazla yağ, normal vücut hücrelerine zarar veren ve onları mutasyona açık hale getiren oksidatif strese neden olur. Köpeğinize bu rahatsızlıklar teşhis edilmemiş olsa bile, sağlıksız beslenme veya egzersiz eksikliği gibi kötü yaşam tarzı seçimleri kanser riskini artırır.

Açık havada geçirilen zaman, kansere neden olan bir başka yaşam tarzı faktörüdür. Yürüyüş yapmak, sahilde koşmak ve bahçede oynamak için çok fazla zaman harcayan köpeklerin çevresel maruziyet nedeniyle kanser riski artar. Örneğin, güneşten gelen ultraviyole radyasyon, özellikle açık tenli ve tüylü köpeklerde cilt kanserinin önde gelen nedenidir. Kansere katkıda bulunan toksik kirleticiler arasında duman, araba emisyonları ve bahçelerde kullanılan pestisitler yer almaktadır.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yaş da bir köpeğin kanser riskini etkiler. Yaşlı köpekler, gençlere göre daha fazla risk altındadır çünkü bağışıklık sistemleri zayıflamıştır. Bu da vücudun, bazen kanserle sonuçlanan tehlikeli maddelerden korunmasını daha zor hale getirir.

Kedilerde Kanser İçin Risk Faktörleri

Kedi dostlarımız, köpeklere göre biraz daha şanslıdır çünkü yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kedi kanserine yakalanma olasılıkları daha düşüktür. Elbette, bazı şanssız kediler de köpeklerle aynı nedenlerden dolayı bu hastalıkla yaşamaya devam etmektedir. Yaş, tıbbi geçmiş, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu kedinizin kanser riskini belirler.

Kediler ve köpekler arasındaki bir fark, cinsin kedilerde görülen kanser türlerinde çok daha küçük bir rol oynamasıdır. Birkaç istisna dışında çoğu kedi ırkı aynı risk seviyesine sahiptir. Örneğin, İran ve Bengal gibi safkan kediler, karışık ırklara göre daha yüksek oranda kansere yakalanmaktadır. Siyam kedileri de safkan kedilerdir ve açık ten renkleri onları da cilt kanserine yatkın hale getirir.

Köpeklerin aksine, bazı evcil hayvan ebeveynleri, tamamen açık havada yaşayan kedilere sahiptir. Sürekli güneşe maruz kalmaları cilt kanseri riskini artırır ve ayrıca çimlerdeki gübre, böcek ilacı ve herbisitlerle doğrudan temas etme olasılıkları daha yüksektir. Dışarıda yaşayan kediler, kedi lösemi virüsüne yakalanabilir, bu da kanser riskini artırır çünkü virüs hayatlarının geri kalanında vücutlarında kalır.

Kedi kanserinde cinsiyet genellikle bir rol oynamaz. Hem erkekler hem de dişiler, hastalığın birçok türüne yakalanmaya eşit derecede yatkındır. Bununla birlikte, erkek kedilerde meningiom adı verilen beyin tümörleri daha sık görülür. Köpeklere benzer şekilde, cinsiyete özgü diğer kanser türleri arasında kısırlaştırılmamış dişiler için meme kanseri ve kısırlaştırılmamış erkekler için testis kanseri yer alır.

Kediler de yaş ve yaşam tarzı alışkanlıkları gibi diğer risk faktörlerini köpeklerle paylaşır. Yaşlanma, tüm türlerin doğal bir parçasıdır, bu da yaşlı hem kedilerin hem de köpeklerin kanserin erken belirtileri açısından yakından izlenmesi gerektiği anlamına gelir. Tıpkı köpeklerde olduğu gibi, kötü beslenme ve çok az egzersiz kedilerde de obeziteye ve birçok kanser türü için yüksek riske yol açar.

Talihsiz gerçek şu ki, her yıl milyonlarca evcil hayvana kanser teşhisi konulmaktadır. Çoğu durumda, evcil hayvanda bulunan risk faktörleri sizin kontrolünüz dışındadır. Bununla birlikte, evcil hayvan ebeveynleri, kanserin ilerlemesini önlemeye ve yavaşlatmaya yardımcı olacak basit yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirler. Bazen kanser kaçınılmazdır; önemli olan evcil hayvan sahiplerinin onlara nasıl destek olduğudur!