Evcil Hayvanlarda Ağız ve Diş Bakımı

Basit günlük alışkanlıklar, evcil hayvanınızı mutlu ve sağlıklı tutarken cüzdanınızı da pahalı diş prosedürlerinden kurtarabilir.

Evcil Hayvanlarda Ağız ve Diş Bakımı

Evcil Hayvanların Diş Sağlığı

Birçok evcil hayvan sahibi, evcil hayvanlarının diş sağlığının önemini hafife alır. Evcil hayvanlar, bizimle konuşamadıkları için sahipleri, genellikle onların da ağrılı diş hastalıklarına yakalanabileceğini unuturlar. Görmezden gelemeyeceğiniz endişe verici semptomlar ortaya çıkana kadar tüylü bebeğinizin ağız hijyenini gözden kaçırmak olasıdır. Ancak evcil hayvan ebeveynleri, evde yapılacak küçük bir bakımla diş hastalıklarının ilk etapta ortaya çıkmasını önleyebilir.

Ağız hijyeninin tüylü dostlarımız için neden bu kadar önemli olduğuna bir göz atalım.

Evcil Hayvan Sahipleri Neden Diş Sağlığına Öncelik Vermelidir?

Diş hijyeni eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş hastalıkları, belli etmeseler bile evcil hayvanların çok acı çekmesine neden olur. Birçok evcil hayvan, sahipleri diş etlerine ve dişlerine nasıl bakacaklarını bilmedikleri için acıya katlanır. Sevgi dolu hiçbir ebeveyn, tüylü bebeklerinin acı çekmesini istemez!

Evcil hayvanların dişlerini kendi başlarına temizlemelerinin hiçbir yolu yoktur. Kediler ve köpekler, insanlar gibi diş fırçasını ellerine alamazlar! Ağız sağlıklarına iyi bakmak için yalnızca evcil hayvan ebeveynlerinin yardımına güvenirler. Bu nedenle, plağı en aza indirmek ve veterinerle düzenli kontroller, temizlikler planlamaktan sahipleri sorumludur.

Sahiplerin evcil hayvanlarının ağız sağlığına dikkat etmeleri gerekir, aksi takdirde plak ve tartar birikimi daha ciddi bir duruma dönüşebilir. Tedavi edilmediği takdirde diş hastalıkları, vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Zararlı bakteriler, dişlerdeki kırıklar veya lezyonlar yoluyla kan dolaşımına girer. Bakteriler, kalp, böbrekler ve karaciğer gibi hayati organlara gidebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, bu organlara zarar verebilir ve düzgün çalışmalarını engelleyebilir, bunların hepsi küçük bir plak yüzünden gerçekleşir.

Evcil Hayvanlarda Sık Görülen Diş Hastalıkları

Hem kediler hem de köpekler, diş eti iltihabına yakalanmaya oldukça yatkındır. İnsanlarda olduğu gibi diş eti iltihabı da plak bakterileri diş etleriyle çok uzun süre temas ettiğinde ortaya çıkan iltihaplanmadır. Çok yaygın olmasına rağmen diş eti iltihabı geri döndürülebilir ve uygun diş bakımı ile kolayca önlenebilir.

Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, periodontal hastalığa dönüşebilir. Plak birikimi sertleşerek sarı/beyaz bir madde olan tartara dönüşür ve sadece fırçalama ile geçmez. İltihaplı diş etleri enfekte olur ve bakteriler, kemiğin derinliklerine yayılır. Sonunda, etkilenen dişler gevşeyecek ve düşecektir.

Diş erimesi, tipik olarak köpeklerde görülmez ancak kedilerde son derece yaygındır. Bu diş hastalığı, enfekte dişler üzerinde büyüyen lezyonlarla başlar. Lezyonlar, yavaşça büyüyen kraterler oluşturur ve bakterilerin dişin derinliklerine nüfuz etmesine izin verir. Etkilenen dişler, içten dışa doğru bozulur ve tamamen yok olana kadar diş eti çizgisinin altına batar. Diş erimesinin nedeni bilinmemektedir ancak kötü diş hijyeni hastalığı şiddetlendirir.

Dikkat Edilmesi Gereken Uyarı İşaretleri

Diş hastalığı olan evcil hayvanlarda çeşitli belirtiler görülebilir. Aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını fark ederseniz veterinerinizden randevu alın:

Kilo kaybı

Yiyecekleri bırakmak

Tek taraflı çiğneme

Yemek yemeyi reddetme

Tükürükte kan

Aşırı salya akması

Kırık dişler

Kötü nefes

Sinirlilik veya saldırganlık

İyi Diş Sağlığı Nasıl Desteklenir?

Evcil hayvan diş bakımı, veteriner hekiminizde yıllık temizliklerle başlar. Genel anestezi altında diş eti çizgisindeki tartarları çıkaracak ve evcil hayvanınızı diş hastalığının erken belirtileri açısından değerlendireceklerdir. Yıllık temizlik, çok önemlidir çünkü veterinerler, diş hastalıklarını kontrolden çıkmadan önce tespit edebilir. Ayrıca, evcil hayvanınızın dişlerini derinlemesine temizlemek için gerekli tüm araçlara ve uzmanlığa sahiptirler.

Yıllık temizliklere ek olarak, evcil hayvan ebeveynleri, evde de diş hijyenine ayak uydurmalıdır. Bazı evcil hayvanlar, düzenli diş fırçalamayı tolere edebilir. Eğer öyleyse diş fırçası ve evcil hayvanlar için güvenli diş macunu ile haftada birkaç kez dişlerini fırçalayın. Evcil hayvanlarda insan diş macunu kullanmayın çünkü onlar için zehirli maddeler içerir!

Evcil hayvanınız, dişlerinin fırçalanmasından nefret ediyorsa bir sonraki en iyi seçenekler, diş sağlığını destekleyen ödül mamaları ve çiğneme oyuncaklarıdır. Diş sağlığını destekleyen ödül mamaları, plağı gidermek ve güçlü dişleri desteklemek için kimyasal olarak reaksiyona giren bileşenlere sahiptir. Çiğneme oyuncakları, plağı kazıyan ve tartar oluşumunu önleyen dayanıklı malzemelerden yapılmıştır. Ödüller ve oyuncaklar, evcil hayvanınızın dişlerini sağlıklı tutmanın eğlenceli yollarıdır!

Ağız hijyenini bir kenara bırakanların elinde mutsuz bir tüylü bebek olacaktır. Basit günlük alışkanlıklar, evcil hayvanınızı mutlu ve sağlıklı tutarken cüzdanınızı da pahalı diş prosedürlerinden kurtarabilir. Evcil hayvanların diş sağlığı da en az bizimki kadar bakımı hak ediyor!