Evcil Hayvanlar Mevsimsel Depresyon Yaşayabilir Mi?

Evcil hayvanların da tıpkı insan dostları gibi mevsimsel depresyon yaşayıp yaşamadıkları henüz netlik kazanmadı.

Evcil Hayvanlar Mevsimsel Depresyon Yaşayabilir Mi?

Evcil Hayvanlar Mevsimsel Depresyon Yaşayabilir Mi?

Kış hüznü, insanları etkilemeye başladığında evcil hayvan ebeveynleri genellikle "Evcil hayvanım da mevsimsel depresyon yaşayabilir mi?" diye sorar. Kısa cevap, belki.

Evcil hayvanların da tıpkı insan dostları gibi mevsimsel depresyon yaşayıp yaşamadıkları henüz netlik kazanmadı. Ancak düşük enerji ve ruh hali değişiklikleri, kış aylarında daha yaygın olduğundan mevsimsel depresyon, dört ayaklı aile üyelerimiz arasında gerçek bir olasılıktır. İşte, mevsimsel depresyonun evcil hayvanlar üzerinde bilinen etkileri ve sahiplerinin yılın en karanlık günlerinde güneşli bir mizacı nasıl teşvik edebilecekleri:

SAD Hakkında Daha Fazla Araştırmaya İhtiyaç Var

Genellikle mevsimsel depresyon (Seasonal Affective Disorder=SAD), mevsimlerdeki değişikliklerle ilgili bir depresyon türüdür.

Birçok hayvan sahibi, soğuk aylarda evcil hayvanlarının mevsimsel duygusal bozukluk (SAD) yaşadığına inanmaktadır. Gerçek şu ki, SAD'ın kedi ve köpeklerde teşhis edilebilir bir hastalık olup olmadığı sonucuna varmak için yeterli araştırma yoktur. Araştırmacılar, hala bir evcil hayvanın depresyonda olup olmadığını ve ne ölçüde olduğunu nasıl anlayacaklarından emin değiller. Evcil hayvanlarda SAD raporları, özneldir ve sahiplerinin evcil hayvanlarının davranışlarının kışın nasıl değiştiğine dair yorumlarına dayanmaktadır.

Çalışmalar sınırlı olsa da araştırmacılar, kedi ve köpeklerin mevsimsel depresyon yaşayabileceğinden şüpheleniyor. İnsanlar ve evcil hayvanlar, her gün aldığımız gün ışığı miktarına bağlı olarak değişen benzer bir beyin kimyasını paylaşırlar. Günler kısaldıkça melatonin üretimi artarken serotonin azalır. Melatonin, bizi uykulu yapar ve daha az serotonin ruh halimizi bozar. Ortak beyin kimyamız nedeniyle, evcil hayvanların da kışın depresyona girdiğini öğrenmek sahiplerini şaşırtmayacaktır!

Hamster ve çim fareleri üzerinde yapılan bir çalışma, bu kemirgenlerin güneş ışığına sınırlı erişimleri olduğunda depresyona girebildiklerini kanıtladı. Sonuçlar, beynin bir bölümü olan hipokampüsün daha az güneşe maruz kalmaya tepki olarak küçüldüğünü gösterdi. Küçülmüş bir hipokampus, depresyonla ilişkilendirilmiştir. Araştırmacılar, henüz köpekler üzerinde bir çalışma yapmadılar ancak, mevcut veriler hayvanların mevsimsel depresyon yaşamasının çok mümkün olduğunu söylüyor.

Evcil Hayvanlarda Yaygın SAD Belirtileri

Araştırmacılar, SAD'ın evcil hayvanlarda tam olarak nasıl bir semptom gösterdiğini bilmiyorlar. Ancak, karanlık aylarda tüylü dostlarımızda ortaya çıkan SAD benzeri semptomları inkar etmek mümkün değil. Evcil hayvanınız aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsa mevsimsel depresyon geçiriyor olabilir.

İştahsızlık

Aşırı kilo kaybı

Düşük enerji seviyeleri

Sinirlilik veya saldırganlık

Egzersize ilgisizlik

Artan uyku hali

Evcil Hayvanlar Kışın Neden Depresif Görünebilir?

Bir evcil hayvanın depresif davranışının olası bir açıklaması, insanların ruh hallerini yansıtma eğilimleridir. Eğer bir hayvan sahibi depresyondaysa evcil hayvanı da muhtemelen böyle hissedecektir. SAD teşhisi konmuş evcil hayvan ebeveynleri, dört ayaklı arkadaşlarında mevsimsel depresyon belirtileri görebilirler. Evcil hayvan, sadece sahibinin ruh halini yansıtır, bu onların da bu rahatsızlığı yaşadığı anlamına gelmez.

Ayrıca, bir SAD vakası gibi görünen şey sadece bir can sıkıntısı da olabilir! Sahipleri, soğuğa karşı korumacıdır, bu da evcil hayvanların kış aylarında kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirdiği anlamına gelir. Bu, genellikle daha az egzersiz ve zihinsel uyarım aldıkları anlamına gelir. Davranışlardaki ciddi değişiklikler, köpeğinizin veya kedinizin dış ortamlarını keşfetmeyi özlediğini gösterebilir.

Evcil Hayvanınızın Ruh Halini İyileştirmek İçin İpuçları

SAD, evcil hayvanlarda tanınan bir hastalık değildir, bu nedenle resmi bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte, tüylü bebeğinizin moralini düzeltmek için yapabileceğiniz pek çok şey var! İşte evcil hayvanlarda mevsimsel depresyon semptomlarının dağılmasına yardımcı olabilecek bazı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri:

Dışarıda vakit geçirin: Köpekler, koşmak ve oynamak için alana ihtiyaç duyar! Maksimum güneş ışığına maruz kalmak için günün erken saatlerinde günlük bir yürüyüş planlayın. Kartopu ile getir götür oyunu oynayarak soğuğu kucaklayın. Kısa bir süreliğine de olsa parkları ziyaret edin. Köpeğinizin ruhunun hemen canlandığını göreceksiniz!

Yatağını bir pencerenin yanına koyun: Bazen dışarısı tüylü dostlarımız için bile çok soğuk olabilir. Kediler ve köpekler, bir pencerenin yanında oturarak iç mekanda güneş ışığı almaya devam edebilirler. Günler kısaldığında salonlarındaki doğal ışık miktarını artırmak için yataklarını doğuya veya batıya bakan bir pencerenin önüne taşıyın.

Onlara probiyotik takviyesi verin: Bağırsak ve beyin, birbiriyle yakından ilişkilidir. Sağlıklı bir bağırsak, sağlıklı bir zihin demektir! Hayvan sahipleri, bağırsak mikrobiyomlarındaki dost bakterilerin popülasyonunu artırarak evcil hayvanlarının ruh halini iyileştirebilirler. Günlük probiyotik takviyesi, sağlıklı sindirimi destekler ve bu da davranışlardaki anormal değişiklikleri ortadan kaldırabilir.

Karanlık aylar sıkıcı gibi gelse de kışın sonsuza kadar sürmeyeceğini unutmayın. Bu arada, olabildiğince çok güneş ışığını içinize çekin ve tutarlı bir egzersiz programına sadık kalın. Hem sizin hem de evcil hayvanınız için faydalı kış aktiviteleri planlayın, özellikle de yılın bu zamanlarında kendinizi biraz keyifsiz hissediyorsanız. Siz farkına bile varmadan yaz gelmiş olacak!