Evcil Hayvanlar İçin Süper Yiyecekler! Bu Besinler Tüylü Dostlarımıza Nasıl Fayda Sağlar?

Evcil hayvanlar da insanlarla aynı süper gıdaların çoğunun tadını çıkarabilir.

Evcil Hayvanlar İçin Süper Yiyecekler! Bu Besinler Tüylü Dostlarımıza Nasıl Fayda Sağlar?

Evcil Hayvanlar İçin Süper Yiyecekler! Bu Besinler Tüylü Dostlarımıza Nasıl Fayda Sağlar?

Evcil hayvanlar, her gün aynı mamayı yemekten sıkılırlar. Besleyici bir ticari mama seçseniz bile kedi ve köpekler, meyve ve sebzeleri yemekten fayda sağlayabilir. İşte sağlıklı bir evcil hayvan beslenmesine nasıl katkıda bulundukları ile birlikte en faydalı yiyecekler:

Somon balığı: Somon, kedi veya köpeğinizi besleyebileceğiniz en iyi hayvansal proteinlerden biridir. Bu soğuk su balığı, evcil hayvanların parlak tüylere sahip olmasına yardımcı olan önemli bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Somon balığındaki yağ asitleri, aynı zamanda sağlıklı cilde de katkıda bulunur ve birçok veteriner cilt alerjileriyle mücadele eden evcil hayvanlar için reçete eder. Cilt için faydalarının yanı sıra somon, yağ oranı düşük olduğu için iyi bir protein kaynağıdır.

Elma: Birçok insan, kedi ve köpeklerin de elmadan hoşlanabileceğini bilmiyor! Elma, sindirime yardımcı olan çözünebilir liflerle doludur. Bu lifli meyve, evcil hayvanlara çiğneyecekleri sağlam bir şey verir ve elma parçaları daha iyi diş sağlığı için plakların kazınmasına yardımcı olur. Elmayı sevmek için başka bir nedene ihtiyacınız varsa bu süper gıda aynı zamanda antioksidanlarla doludur. Antioksidanlar, serbest radikallerin normal hücrelere zarar vermesini önler; bu da vücut üzerinde yaşlanmayı geciktirici etkilere sahiptir.

Yaban mersini: Bir elmadan daha fazla antioksidana sahip tek süper gıda yaban mersinidir. Küçük ama güçlü olan yaban mersini, enflamatuar sitokinleri ve evcil hayvanınızın kanser riskini azaltan yüksek düzeyde antioksidanlar içerir. Ayrıca, vücuttaki yağ hücrelerini sınırlandırarak kilo kaybına teşvik eden bir bileşik olan antosiyaninler içerirler. Ayrıca, bu küçük meyvede tonlarca lif bulunur ve düşük şeker içeriği nedeniyle sağlıklı bir ikramdır.

Karpuz: Karpuz, birçok nedenden dolayı evcil hayvanlar için güvenli bir süper gıda olarak kabul edilir. Bu meyve, evcil hayvanınızın susuz kalmaması için lezzetli bir yoldur. Ayrıca karpuz, potasyum ve magnezyum gibi elektrolitler bakımından da zengindir. Vücut su tutmak için elektrolitlere ihtiyaç duyar. Vücuttaki sağlıklı su dengesi, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının düzgün çalışmasını destekler. Evcil hayvanınızın su ihtiyacını karşılamasının yanı sıra karpuz, A, B ve C vitaminleri gibi temel besinlerle doludur.

Kemik suyu: Kemik suyu, evcil hayvanınızın hidrasyonunu artırabilecek bir başka harika süper besindir. Sahipleri, ekstra su eklemek için evcil hayvanlarının normal mamasının üzerine dökebilirler. Ancak daha da önemlisi kemik suyu, sağlıklı eklemler oluşturma yeteneği ile bilinir. Jelatin adı verilen bir proteinin yanı sıra glukozamin ve kondroitin gibi bileşikler, yaşlı evcil hayvanlarda eklem dejenerasyonunu potansiyel olarak tersine çevirebilir. Kıkırdak ve kemikten elde edilen amino asitler de evcil hayvanınızın vücudunda anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Havuç: Beta-karoten, havucu kedi ve köpekler için bir süper gıda haline getiren sihirli bileşendir. Beta-karoten, havuca turuncu rengini veren olmakla kalmaz, bu bileşik aynı zamanda gözleri, cildi, tüyleri ve bağışıklık sistemini desteklemesiyle de ünlüdür. Elmaya benzer şekilde, havuç da lif bakımından oldukça yoğundur ve evcil hayvanınızın dişlerini temizleyebilecek sağlam bir ödüldür. Bununla birlikte, kedi dostlarınız için ısırık büyüklüğünde havuç parçalarını kaynatmak isteyebilirsiniz, böylece çiğnemeleri daha kolay olur.

Yapraklı yeşillikler: İnsanlar, lahana ve ıspanağın tadını çıkarır fakat bu yapraklı yeşillikler evcil hayvanlarınız için de sağlıklıdır! Yapraklı sebzeler, içerdikleri uzun vitamin ve mineral listesiyle büyük önem taşır. K vitamini, kalsiyum, demir ve antioksidanlar bunlardan birkaçıdır. Bu bitkisel besinler, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kansere yakalanma riskinin önemli ölçüde azaltılması da dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararına sahiptir. Kansere karşı koruma, lahana ve ıspanağın anti-enflamatuar özellikleriyle bağlantılıdır.

Bal kabağı: Mide sorunlarından payını alan her evcil hayvan ebeveyni, bal kabağının sindirim sorunlarını yatıştırma yeteneğine aşinadır. Bal kabağındaki çözünebilir lif, evcil hayvanınızın semptomlarına bağlı olarak dışkıyı gevşetebilir veya sıkılaştırabilir. Havuç gibi bal kabağı da yüksek konsantrasyonda beta-karoten içerir ve vücuttaki çeşitli sistemleri destekler. Bağırsak sağlığını desteklemenin yanı sıra bu süper gıda, antioksidanlar, kalsiyum, demir ve çeşitli vitaminler sağlamasıyla da bilinir.

Evcil hayvanlar da insanlarla aynı süper gıdaların çoğunun tadını çıkarabilir. Ancak dört ayaklı dostlarımızdan farklı olarak, hangi yiyeceklerin diyetimizin bir parçası olacağını seçebiliriz. Hem kendimiz hem de tüylü dostlarımız için sağlıklı seçimler yapmak önemlidir. Evcil hayvanınızı bu gıdalarla beslemek, sizi de yemeye motive edebilir. Bu şekilde, insanlar ve evcil hayvanları birlikte sağlıklı bir öğünün tadını çıkarabilir!