Evcil Hayvanlar İçin Diş ve Ağız Bakımı

Evcil hayvan sahibi olmanın birçok sorumluluğu vardır.

Evcil Hayvanlar İçin Diş ve Ağız Bakımı

Evcil hayvan sahibi olmanın birçok sorumluluğu vardır. Yiyecek ve su, yaşamak için güvenli bir yer, hayvanınız için uygun egzersiz ve bir veterinerle düzenli sağlık bakımı ziyaretleri sağlamanız gerekir. Veterineriniz, evcil hayvanınızın dişlerini temizleme zamanının geldiğini söylediği zaman bu sorumluluklara evcil hayvanınızın evde diş bakımını sağlamanız da eklenir. Diş temizliği, evcil hayvanınızın genel sağlığı için genellikle gözden kaçan ancak önemli bir faktördür. Diş ağrısı veya diş etleri ağrıyorsa, sizin bile bilmediğiniz ağrı ve stresle uğraşıyor demektir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, sorunun neden olduğu bakteriler kan dolaşımına girebilir ve kalbini, böbreklerini veya karaciğerini etkileyebilir. Veteriner hekimler, 4 yaşın üzerindeki köpeklerin tahmini yüzde 85'inin diş kaybına ve enfeksiyona yol açabilen ağrılı bir ağız hastalığı olan bir tür periodontal hastalıktan muzdarip olduğunu bildiriyor. Peki tüm bunlar önlenebilir mi? Düzenli diş temizliği ve profesyonel muayeneler ile neden olmasın.

Normal bir evcil hayvanın dişleri temiz ve beyazdır. Diş etleri dişe düzgün bir şekilde yapışır. Kızarıklık veya tartar görülmez. Diş, tükürük, bakteri ve gıda parçacıkları (plak) ile yıkanır. Bu durum faydalı olsa bile asla kesin çözüm değildir. Bir fırça yardımıyla plakların tartar olarak mineralleşmesini kesin olarak engellemek gerekir. Düzenli olarak ağızlarımızı dezenfekte etmezsek ve plağı fırçalamazsak, plak tartar (diş sağlığı uzmanının sıyırdığı taş taşı olarak da adlandırılır) şeklinde mineralleşir. Diş taşı katı ve kumludur ve oksijenin dış dişe banyo yapmasını engeller ve böylece dişin etrafında yaşayabilen bakterilerin doğasını değiştirir. Enflamasyon ve hassasiyet dişeti oluğuna neden olur. Tüylerini taramak veya dışarıdaki günlük gezinti gibi, diş bakımı da köpeğinizin her gün beklediği bir şey olmalıdır. Ama bir gecede olmayacak; köpeklerin çoğu için ağza giren bir şeye alışmak biraz zaman alır. Çoğu işletme sahibinin de fikre ısınması gerekiyor! İdeal olarak, köpeğiniz hala bir köpek yavrusu olduğunda diş bakımı uygulayın. Ancak yetişkin köpeğinizin dişlerinin biraz bakıma ihtiyacı olduğunu fark ettiyseniz stres yapmayın. Yavaş, sabırlı bir yaklaşım benimseyin ve birçok sevginin ve ikramın onu kazanmak için uzun bir yol kat ettiğini unutmayın.

Çoğu uzman, günlük fırçalamanın ideal olduğu konusunda hemfikirdir, ancak bu gerçekçi değilse, haftada üç ila dört kez hedefleyin. Ve aşırı başarılı olmayın: Yavru köpeğinizin sabrı sadece bugün dişlerinin yarısını ve yarın diğer yarısını fırçalamanıza yetiyorsa, sorun değil. Her gün hangi yarısını fırçaladığınızı unutmamanız şartıyla!

Evcil hayvanınızı diş fırçalamayla tanıştırmak
Kediler ve küçük köpekler, dişlerini fırçalarken sahiplerinin kucağına otururlarsa kendilerini daha rahat hissedebilirler.

  • İlk seanslar kısa tutulmalıdır. Yavaş başlamakta fayda var.
  • Evcil hayvanınızın diş fırçasına alışması adına fırçayı ton balığı suyuna veya sığır etine sürebilirsiniz.
  • Evcil hayvanınıza alışması için evcil hayvanınızın özel diş macunundan bir tat verin.
  • Evcil hayvanınız fırçayla rahat hissettiğinde, birkaç dişine bir veya iki vuruş fırçalamayı deneyin. Evcil hayvanınız daha rahat hale geldikçe fırçalamayı yavaşça artırın.
  • Ağzın önünden başlayın. Evcil hayvanlar genellikle bunu daha çok kabul ediyor.

Eğer evcil hayvanınız hiçbir şekilde diş fırçasını kabul etmiyor ve umutsuz vaka olduğunu düşünüyorsanız pes etmeyin! Ağız ve diş temizliği için daha farklı yöntemlerde kullanabilirsiniz!

Dental Diyetler - bir diş fırçasını ısırdıklarında fırçalama hareketini taklit edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu, bağımsız bir seçenek olarak harika çalışıyor veya fırçalama ve diş tedavileriyle eşleştirebilirsiniz. Tıbbi Diş diyeti de kullanılacak başka bir harika diyettir.

Su Katkısı - Sağlıklı Ağız Suyu Katkısı, bitki bazlı su katkı maddesidir. Fırçalama yerine harika çalışır ancak evcil hayvanınızın suyunun rengini yeşile çevirir. Bu yüzden lütfen paniğe kapılmayın