Evcil Hayvan Maması Sindirilebilirliğinin ve Lezzetliliğinin Önemi

Sindirilebilirlik, bir yiyeceğin belirli bir hacimde ne kadar besin sağladığını belirlerken, lezzetlilik, bir yiyeceğin dostunuza ne kadar çekici geldiğini etkiler.

Evcil Hayvan Maması Sindirilebilirliğinin ve Lezzetliliğinin Önemi

Sindirilebilirlik, bir yiyeceğin belirli bir hacimde ne kadar besin sağladığını belirlerken, lezzetlilik, bir yiyeceğin dostunuza ne kadar çekici geldiğini etkiler. Bu özelliklerin her ikisi de dostunuz için en iyi mamayı seçerken önemli kriterlerdir.

Sindirilebilirlik ve Biyoyararlanım Nedir ve Nasıl Ölçülür?

Bir yiyeceğin sindirilebilirliği, bir yiyecekteki tüm besinlerin, bağırsaktan kan dolaşımına emilmesi için evcil hayvanınızın kullanabileceği toplu oranıdır. Besin biyoyararlanımı, emilen besinlerin hedef dokulara taşınan ve vücut tarafından kullanılmaya hazır olan oranıdır. Sindirilebilirliği yüksek bir gıda, daha az sindirilebilir bir gıdaya göre vitaminler gibi emilen besin maddelerini daha yüksek oranda  sağladığından, sindirilebilirlik, gıdanın besin değeri ve kalitesinin bir ölçüsünü sağlar. Genel olarak, gıdadaki bileşenlerin kalitesi arttıkça gıdanın sindirilebilirliği ve besleyici biyoyararlanımı da artacaktır.

Ticari gıdalar sindirilebilirlik ve içerik kalitesi açısından önemli ölçüde farklılık gösterir, bu nedenle evcil hayvan sahiplerinin süper premium, premium ve ekonomik ürünler arasında ayrım yapması zor olabilir. Örneğin, iki evcil hayvan mamasının etiketleri aynı bileşen panellerine ve garantili analize sahip olabilir, ancak beslendiğinde büyük ölçüde farklı sindirilebilirliklere sahip olabilir.

Evcil Hayvan Maması Sindirilebilirliğini Hangi Faktörler Etkiler?

Bir dizi evcil hayvan maması özelliği, besin sindirilebilirliğini etkiler. Bunlar şunları içerir:

FORMÜL:

Yiyeceğin formülü, üründe bulunan farklı bileşenlerin türü ve miktarını ifade eder. Evcil hayvan maması bileşenlerinin sindirilebilirliği önemli ölçüde farklılık gösterdiğinden, genel ürün formülü, çeşitli bileşenlerinin sindirilebilirliği ve besleyici biyoyararlanımından etkilenir.

İÇERİK KALİTESİ:

Genel evcil hayvan maması sindirilebilirliği, yüksek kaliteli bileşenlerin eklenmesiyle artar ve düşük kaliteli bileşenlerin eklenmesiyle azalır. Örneğin, bir evcil hayvan mamasının sindirilebilirliği, düşük kaliteli protein, yüksek miktarlarda kül, belirli diyet lifi türleri ve fitat (diyetteki belirli temel minerallerin mevcudiyetini azaltan bitki bileşenlerinin bir bileşeni) mevcudiyeti nedeniyle azalır.

İŞLEME:

Uygun işleme teknikleri, pişirme sıcaklıkları ve saklama prosedürleri, optimum besin sindirilebilirliğini ve biyoyararlanımı destekler. Tersine, sindirilebilirlik ve besin biyoyararlanımı, yanlış işleme veya aşırı ısıl işlemle önemli ölçüde azaltılabilir. Örneğin, aşırı ısı proteine zarar vererek proteinin sindirilebilirliğinin azalmasına ve bazı amino asitlerin biyoyararlanımının azalmasına neden olur. Bu, proteinin daha küçük bir kısmının sindirildiği ve emildiği anlamına gelir.

Lezzetlilik Nedir ve Nasıl Ölçülür?

Lezzet, bir yiyeceğin tadı, kokusu ve dokusunun algılanması anlamına gelir. Bu önemli bir gıda özelliğidir çünkü evcil hayvanların kalori ve besin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda mama yemeye istekli olmaları gerekir. Tatsız yiyecekler, içeriklerinin kalitesine veya temel besinlerin dengesine bakılmaksızın reddedilecektir.

 

Evcil hayvanlar, bir yiyeceğin lezzeti hakkında üç duyusal özelliğe dayanarak karar verirler: mamanın aroması, dokusu ve makro besin profili. Aşırı duyarlı burunları aroma, yiyecek seçiminde önemli bir rol oynar. Dostlarımız yemeğin aromasını baştan çıkarıcı bulsalar da, her zaman insanların lezzetli bulduklarıyla aynı değildir. Ayrıca gıda parçalarının dokusu, boyutu ve şekli de önemlidir; Lezzeti inceleyen bilim adamları buna “ağız hissi” diyor. Makrobesin profili, bir hayvan için en uygun protein, yağ ve karbonhidrat karışımını ifade eder. Bu makro besinlerin kaynaşması, bir tüylü dostumuzun yemek yedikten sonra sahip olduğu yutma sonrası hissini etkiler ve bazıları bu duyguya duyarlı olabilir. Son olarak, duyusal tercihlere ek olarak, sindirilebilirliğe benzer şekilde, evcil hayvan maması şirketlerinin bir yiyeceğin lezzetliliğini değerlendirmesinin birkaç yolu vardır. Köpeğin ya da kedinin yeni bir mamayla ilk karşılaştığında tercihini ölçen testler, mamanın kokusunun, görünümünün ve dokusunun hemen çekiciliği hakkında bilgi verir. Uzun vadeli ilgi, gıda tercihi çalışmaları kullanılarak ölçülür. Her hayvana, sol ve sağdaki aynı kaplarda sunulan iki diyet seçeneği sunulur. Her kasede fazla mama sunulur, bu nedenle minik dostumuzun enerji ihtiyacını karşılamak için her iki mamayı da yemesi gerekmez ve kaselerin konumları, sağ veya sol taraf tercihi olan evcil hayvan için günlük olarak değiştirilir. Her öğünde tüketilen yiyecek miktarı, birkaç günlük bir süre boyunca ölçülür. Bu testler, bir yiyeceğin zamanla tüylü dostlarımız tarafından kabul edilebilirliği ve diğer yiyeceklerle karşılaştırıldığında göreli lezzeti hakkında bilgi sağlar. Son olarak, nihai lezzetlilik testi, hem evcil hayvanın hem de sahibinin gıda algılarının dikkate alındığı evlerde mamayı evcil hayvanlara sunmayı içerir.

Evcil hayvanınız için hem sindirilebilirliği yüksek hem de arzu edilen (lezzetli) bir yiyecek seçmek için birkaç yararlı ipucu:

  • Sindirilebilirliği yüksek bir ürün, normal dışkı hacimleri ve iyi biçimli ve sert dışkı üretecektir. Ek olarak, dışkı maddesi mukus, kan veya gıdanın tanınabilir herhangi bir bileşenini içermeyecektir.
  • Sindirilebilirliği yüksek gıdalar, nispeten düşük dışkılama sıklığına ve düzenli ve tutarlı bağırsak hareketlerine neden olur. Sindirilebilirliği yüksek olmayan yiyecekler aşırı gaza, gevşek dışkıya veya ishale neden olabilir.
  • Dostunuz, normal büyüme oranını ve optimal vücut ağırlığını destekleyen bir miktarda mamayı kolayca tüketmeli ve tadını çıkarmalıdır. İkramlar, sofra artıkları veya diğer insan gıdaları ekleyerek dostunuzu mamayı yemeye ikna etmenize gerek yoktur. Evcil hayvanınızın normal vücut kondisyonunu korumak için aşırı miktarda gıdaya ihtiyaç duyulmamalıdır.
  • Evcil hayvanlarımız içgüdüsel olarak “seçici” değildir. Belirli bir gıdada doğru aroma, doku ve makro besin profili kombinasyonu bulunduğunda, sevimli arkadaşınız mevcut yaşam evresi boyunca bundan memnun olacaktır.