Ev Kedilerinin Arasındaki Saldırganlık Nasıl Çözülür?

Üzücü ve sinir bozucu olabilse de aynı evde yaşayan kediler arasında kavga etmek, çoğu durumda bir kedi davranışı uzmanı ve veterinerin yardımıyla önlenebilen ve çözülebilen bir sorundur.

Ev Kedilerinin Arasındaki Saldırganlık Nasıl Çözülür?

Üzücü ve sinir bozucu olabilse de aynı evde yaşayan kediler arasında kavga etmek, çoğu durumda bir kedi davranışı uzmanı ve veterinerin yardımıyla önlenebilen ve çözülebilen bir sorundur. Kedi davranışı karmaşıktır ve saldırganlığın ortaya çıkmasının çeşitli nedenleri vardır.
Ev Kedileri Neden Agresifleşir?
Saldırganlık bir teşhis değildir; normal kedi davranışının bir parçasıdır, insanlara ve diğer hayvanlara maruz kalma, cinsiyet, sosyal bağlam, kişilik ve diğer birçok değişkenden güçlü bir şekilde etkilenir. Birlikte yaşayan kediler arasındaki saldırganlık, farklı nedenlerle çeşitli biçimlerde olabilir. Korku, endişe, tıbbi sorunlar, yeni bir kedinin uygun olmayan şekilde tanıtılması veya kaynak eksikliği, bir hane içindeki kediler arası saldırganlığa katkıda bulunabilir.

Sosyalleşme Eksikliği

Sosyalleşme, bir kediyi etkileşimlerden zevk almaya ve diğer hayvanlar, insanlar, yerler ve etkinliklerle rahat olmaya hazırlama sürecidir. İdeal olarak, sosyalleşme, yavru kediler için 2 ila 7 haftalık olan "hassas dönem" sırasında başlamalıdır.

Pek çok kedi yeterli sosyalleşemez ve bu nedenle, kendi türleriyle sosyalleşmemiş bir veya daha fazla yetişkin söz konusu olduğunda sorunların ortaya çıkması daha olasıdır. Bu kediler uygun deneyimlerden yoksun olduklarından, normal kedi iletişimini ve görgü kurallarını anlamazlar ve muhtemelen başka bir kedinin görüşüne yoğun ve uygunsuz tepkiler verirler. Korkarak kaçabilir ve saklanabilirler ya da diğer kediyi kişisel alanlarından uzaklaştırmak için saldırabilirler.

Yeterli sosyalleşme sırasında, hayvan kendi türüne ve uygun şekilde sosyalleştiği diğer türlere karşı uygun sosyal davranış geliştirmelidir. Bu, daha sonraki yaşamda ifade edilen sosyal davranışı olumlu yönde etkileyecektir.

Yeni Kedi Tanıtımı
Yeni kedinizi mevcut kedilerinizle düzgün bir şekilde tanıştırmak çok önemlidir, çünkü tanıtımlar genellikle ilişkilerinin temelini oluşturur. Mevcut kediniz diğer kedilerle birlikte yaşadıysa ve her zaman arkadaş canlısıysa, yeni kedinizi mevcut kedinizle aynı alana bırakmak çok cazip gelebilir. Sadece çözeceklerini varsayabilirsiniz; ancak, kediler her zaman doğru yoldan sapmazlar ve olumsuz bir ilk görüşme, ilişkileri için zayıf bir temel oluşturabilir.

Kediden kediye tanıtımlar yavaş yapılmalı ve her kedinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Harika bir arkadaşlığa başlayabilmeleri için kedileri hemen buluşturma dürtüsüne direnmek zordur; bununla birlikte, yeni kedinizi evde serbest bırakırsanız, ortaya çıkacak sonuçlar üzüntü verici olabilir.

 

Yeni gelen kedi keşfetmesi için serbest bırakılırsa, mevcut kediniz bölgelerinin işgal edildiğini hissedebilir. Bu, yerleşik kedinizin evinde kendini güvensiz hissetmesine yol açabilir ve bu da davranış değişikliklerine yol açabilir veya yeni kediye karşı saldırgan olabilir. Bu ikisine de yardımcı olmaz!

Kaynaklar için Rekabet

Çok kedili evlerde, bir veya daha fazla kedinin yiyecek, su ve kum kutuları gibi önemli kaynaklara erişimini engellemesi nadir görülen bir durum değildir. Kum kutuları, su, yiyecek, saklanma alanları, tüneme yerleri, dinlenme/uyku alanları, oyun alanları, tırmalama alanları ve oyuncakları içeren çok sayıda ve ayrı anahtar çevresel kaynaklar sağlamak önemlidir. Bu, sosyal gerilimi ve rekabeti azaltmaya yardımcı olur, bölgesel motivasyonları azaltır, stres ve korkuyu azaltır ve hepsi kediler arasındaki saldırganlığı önlemeye yardımcı olan seçenekler sunar.

Kedilerin yapmak isteyeceği son şey kavga etmektir. Bunun yerine, kavgalar yaralanmaya neden olabileceğinden, kediler birbirlerinden kaçmayı veya kaçınmayı tercih eder. Ancak bu seçenekler mevcut değilse, saldırganlık son seçenektir. Çok kedili evlerde, kediler genellikle akraba değildir, ancak kaynaklarını paylaşmak zorundadırlar ve potansiyel çatışma durumlarını gizlemek veya önlemek için sınırlı fırsatlara sahiptirler.
Tıbbi Konular

Kedinizin evdeki başka bir kediye karşı davranışlarında ani değişiklikler olduğunu fark ederseniz, kediniz muayene edilmeli ve altta yatan tıbbi sorunları ekarte etmek için teşhis konulmalıdır. Acı çeken kediler de karakteristik olmayan bir şekilde saldırganlık dönemlerine sahip olabilir. Evdeki diğer evcil hayvanlar onlara yaklaştığında ve genel olarak artan sinirliliğe sahip olduklarında bir kedi hırlamaya veya tıslamaya başlayabilir. Hipertiroidizm, diş hastalığı, osteoartrit ve bilişsel işlev bozukluğu gibi diğer tıbbi durumlar da kediler arasında artan sinirlilik ve saldırganlığa neden olabilir.
Yırtıcılık Eksikliği

Kedilerin doğal davranışları ve ihtiyaçları vardır ve bu davranışları ifade etme fırsatlarına sahip olmaları gerekir. Kedinize çeşitli oyuncaklar, kedilerle günde bir ila iki kez ayrı ayrı programlanmış oyun saatleri ve yapboz maması oyuncakları içeren yırtıcı saatler sağlamak önemlidir.
Kediler Arasındaki Saldırganlık Nasıl Tedavi Edilir?

Saldırganlık, çeşitli koşullar altında farklı nedenlerle ortaya çıkan çok çeşitli karmaşık davranışları ifade eder. Erken müdahale en iyisidir - kediler arasında gerginlik ve/veya saldırganlık fark ettiğiniz anda size yardımcı olması için veterinerinizle ve sertifikalı kedi davranışı uzmanınızla iletişime geçin.

 

  • Kedilerinizi rahatsız eden tüm tetikleyicileri belirleyin (örn. dış mekan kedilerinin görselleştirilmesi, yüksek sesler) ve çevreyi en aza indirilecek/ortadan kaldırılacak şekilde değiştirin.
  • Doğal başa çıkma stratejilerine izin veren zenginleştirilmiş bir kedi ortamı yaratın. Bu, çevre boyunca birden fazla yükseltilmiş tek kedi boyutunda dinlenme alanı, evin farklı yerlerinde birden fazla kum kutusu (kum kutusu sayısı kedi sayısı artı bir olmalıdır), birden fazla besleme ve sulama istasyonunu, birden fazla tırmalama direği/pedini içerir, vb.
  • Kedilerin oyun ve zenginleştirme için bol miktarda uygun çıkışları olduğundan emin olun.
  • Gözetim altında olmadığında veya saldırganlık hafif ila şiddetliyse kedileri ayrı tutun veya birbirleriyle olumsuz ilişkileri ilerletmekten kaçınmak için onları her zaman ayrı tutun.
  • Karşı koşullandırma ve duyarsızlaştırma kullanarak stres ve kaygı belirtilerini yakından izleyerek kedileri kademeli olarak yeniden tanıtın.
  • Beden dilini öğrenin ve izleyin. Saldırganlık, takip veya zorbalık ilk bakışta, saldırgan kediyi bir oyuncakla olumlu bir şekilde yönlendirmeli veya diğer kediden uzaklaştırmalısınız.
  • Cezadan kaçının. Buna bağırmak, su püskürtmek, yüksek sesler (kutuları sallamak, alkışlamak) vurmak vb. dahildir. Ceza, cezayı diğer kediyle ilişkilendirerek kediye diğer kediden daha fazla hoşlanmamayı öğretebilir ve artan korku ve endişeye ve kırılmaya neden olabilir. insan-hayvan bağı.