Etobur Kedilerin Neden Yeşilliklere İhtiyacı Var?

Etobur olmalarına rağmen kediler, bazı yapraklı sebzeleri güvenle yiyebilirler.

Etobur Kedilerin Neden Yeşilliklere İhtiyacı Var?

Etobur Kedilerin Neden Yeşilliklere İhtiyacı Var?

Kedilerin et yemeyi sevdikleri bir sır değil. Doğaları gereği etoburdurlar ve sivri dişleri, avlarını parçalamak için tasarlanmıştır. Evcilleştirilen kediler, atalarının et yeme eğilimlerini koruduğundan evcil hayvan ebeveynleri, bu tüylü bebeklerin tek istediğinin protein açısından zengin bir yığın yaş mama olduğuna inanıyor.

Etobur olmalarına rağmen kediler, bazı yapraklı sebzeleri güvenle yiyebilirler. Ölçülü bir şekilde verildiğinde sebzeler, vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar yoluyla kedinizin sağlığını birçok yönden destekler. İşte kedinizin beslenmesine yeşillik eklemeyi düşünmenizi sağlayacak nedenler:

Ette Bulunmayan Besinler

Yaygın bir yanlış kanı, kedilerin yalnızca et tüketmesi gerektiğidir. Ancak, "etobur" terimi, kedilerin yalnızca diğer hayvanları yemesi gerektiği anlamına gelmez. Kediler daha doğru bir şekilde zorunlu etobur olarak adlandırılır, bu da hayatta kalmak için ete ihtiyaç duydukları, ancak bitki bazlı beslenmenin de tadını çıkarabilecekleri anlamına gelir. Yeşillikler, sadece kediler için güvenli olmakla kalmaz aynı zamanda kedilerin hayvansal ürünlerden elde edemeyeceği birçok fayda sağlar.

Protein, bir kedinin ana enerji kaynağı olsa da kedi dostunuzun dengeli bir beslenme sürdürebilmesi için çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanlara ihtiyacı vardır. Bitkisel besinler veya sadece bitkilerde bulunan besinler, kedinizin sağlığını vücudun her bölümünde optimize edebilir. Ayrıca sebzeler, düzenli bağırsak hareketleri ve sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olan ekstra lif sağlar.

Sebzeler, ticari ödül mamalarının yerini alabilecek sağlıklı bir alternatiftir. Kediler, yalnızca bitki bazlı beslenmemelidir ancak işlenmiş gıda tüketimini azaltmak istediğinizde sebzeler harika bir atıştırmalıktır. Düşük kalorili içerikleri nedeniyle özellikle kilo vermesi gereken kediler için faydalıdırlar.

Kedi Dostunuz İçin Sağlıklı Sebzeler

Kediler, sebze yiyebilir ancak onlara doğru türleri vermeniz gerekir. Bazı insan gıdaları kediler için zehirlidir bu nedenle mama kaplarına ne girdiğine çok dikkat edin. Aşağıda faydaları ile birlikte kediler için en iyi sebzeler yer almaktadır:

Brokoli: Brokoli, kediler için oldukça faydalı besinler içerir. Bu yeşil sebze, serbest radikallerle savaşabilen ve oksidatif stresi azaltabilen antioksidanlarla yüklüdür. Antioksidanlar, hücreleri hasar ve mutasyondan korudukları için kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Brokolideki kaba yem, kedinizin dışkısına hacim katarak sindirim rahatsızlığı için iyi bir çare haline getirir.

Havuç: Havuç, kedinizin beslenmesine renkli bir katkı sağlar. Canlı turuncu renkleri, havuçların gelişim, göz sağlığı ve hayati organlar için gerekli olan A vitamini için harika bir kaynak olduğunu gösterir. Havuç ayrıca vücudun daha fazla A vitaminine dönüştürebileceği beta-karoten adı verilen bir bileşik içerir.

Yeşil fasulye: Bu düşük kalorili sebze, obezite ile mücadele eden kediler için mükemmel bir seçimdir. Lif, kedilerin bağırsak hareketlerini daha verimli bir şekilde yapmasına yardımcı olur ve düzenli bir sindirim sistemi, kedilerin kilo vermesine yardımcı olmak için çok önemlidir. Ayrıca, uzun saplar kedinize ev bitkilerinizden başka çiğneyecekleri bir şey verir!

Ispanak: Ispanak; C vitamini, K vitamini, demir ve magnezyum da dahil olmak üzere uzun vitamin ve mineral listesiyle övülür. Küçük bir porsiyon ıspanak, kedilere tamamen etten oluşan bir diyette eksik olan birçok bitkisel besin sağlayabilir. Ayrıca ıspanak, aşırı aktif bir bağışıklık sistemini sakinleştirebilecek anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Kediler İçin Sebzeler Nasıl Hazırlanır?

Kediler, doğru şekilde tükettiklerinde sebzelerden maksimum faydayı elde edebilirler. Kök ve turpgil sebzeler, her zaman önce buharda pişirilmelidir çünkü çiğ hallerinin çiğnenmesi zordur. Sebzeleri haşlayabilirsiniz de, ancak buharda pişirmek renklerini, aromalarını ve besin maddelerini koruyacaktır. Sebzeleri ister haşlayın ister buharda pişirin, önemli olan kedinizin dişleri için yeterince yumuşak olmalarıdır.

Tüm sebzelerin küçük lokmalar halinde doğrandığından emin olun. Çok büyük sebze parçaları, özellikle havuç veya tatlı patates servis ediyorsanız boğulma tehlikesi oluşturabilir. Alternatif olarak, çiğnemeyi çok daha kolay hale getirmek için sebzeleri püre haline getirebilirsiniz. Püreler, parçalara göre daha sindirilebilirdir çünkü püre işlemi sebzelerdeki hücre duvarlarını parçalar. Bu da besinlerin gastrointestinal sistemden kan dolaşımına geçmesini kolaylaştırır.

Etçil kediniz yalnızca ete bağımlı olmak zorunda değildir. Aslında, kediler proteinden çok daha fazla besine ihtiyaç duyar. Kedilerin sebze yemekten kazanacakları çok şey vardır; ister iltihaplanmanın azalması ister düzenli bağırsak hareketleri olsun. Kediniz yapraklı yeşilliklerin tadını seviyorsa devam edin ve bir ısırık almasına izin verin!