Bu Ev Eşyaları Kediler İçin Zehirli Olabilir!

Hangi maddelerin zehirli olduğunu bilerek ve bunları ulaşılması zor yerlere koyarak kedinizi güvende tutabilirsiniz.

Bu Ev Eşyaları Kediler İçin Zehirli Olabilir!

Bu Ev Eşyaları Kediler İçin Zehirli Olabilir!

Evcil hayvan ebeveynleri, kedilerin yememesi gereken bazı şeyler olduğunu bilirler. Farkında olmadıkları şey ise kedilerinin çevresinde bildiklerinden çok daha fazla toksinin mevcut olduğudur. Yiyecekler, ilaçlar, ev bitkileri ve temizlik ürünleri, kediler için tehlikeli olabilir ve kedi dostlarımız bunlara her an erişebilir.

Evcil hayvan ebeveynleri, kedilerde zehirlenmeyi önlemek için toksik maddeler ve bunlarla ilişkili semptomlar hakkında bilgi edinmelidir. Kedinizin çevresi hakkında daha bilinçli olduğunuzda zehirlenme meydana gelirse tıbbi yardım almak için daha donanımlı olursunuz.

İşte evinizde dikkat etmeniz gereken en yaygın ev toksinleri:

İnsan Gıdalarındaki Bileşenler

Kediler, çok meraklı yaratıklardır. Yiyecek bulduklarında tadına bakmak isteyebilirler. Bir kedi, sahibi başka bir odadayken tabaklardan ve açık kaplardan yiyecek parçaları çalabilir. Bazı kedilerin çöp kutularını karıştırdığı ve atılmış sofra artıklarını bulup çıkardığı da bilinmektedir. Diğer durumlarda, bir evcil hayvan ebeveyni veya misafir, yanlışlıkla aslında kediler için zehirli olan yiyecekler sunabilir.

Kediler, zehirli yiyecekleri yedikten sonra çeşitli semptomlar geliştirebilir. Belirtiler, hafiften hayatı tehdit edene kadar değişir ve kedinin hangi toksini yuttuğuna bağlıdır. Örneğin, çikolata yiyen kedilerde kusma, ishal, nefes nefese kalma veya hızlı kalp atışları görülebilir. Sarımsak, genellikle kedilerde uyuşukluk, hızlı nefes alma ve sarı diş etleri ile tanımlanan anemiye neden olur. Herhangi bir toksik gıda da bir dizi solunum, nörolojik ve gastrointestinal problemi tetikleyebilir.

Aşağıdaki yiyecekler kediler için oldukça zehirlidir:

Çikolata

Sarımsak

Soğan

Pırasa

Frenk soğanı

Üzüm

Olgunlaşmamış domates

Çiğ patates

Alkol

İç ve Dış Mekan Ev Bitkileri

Ev bitkileri (hem iç hem de dış mekan) de kedinizin sağlığı için risk oluşturur. Bitkiler, yaygın bir zehirlenme nedenidir çünkü kediler, sahipleri onları izlemiyorken bitkilere temas edebilir. Kediler, alçak masalarda veya raflarda duran saksı bitkilerinin çiçeklerini, saplarını veya yapraklarını kemirebilir. Kapalı alanlardaki kediler, bahçelerde dolaşabilir ve oldukça zehirli bitki türleriyle karşılaşabilir.

İnsan gıdalarında olduğu gibi, bitki zehirlenmesinin belirtileri de yutulan türe bağlıdır. Örneğin, zambaklar, salya akmasına, uyuşukluğa, iştah kaybına, sindirim bozukluğuna ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Genel olarak, birçok bitki türü ciltte, boğazda ve ağızda iltihaplanmaya neden olur. Kedi ayrıca öksürme, hapşırma veya kırmızı, kaşıntılı bir döküntü yaşayabilir.

İşte kaçınılması gereken bazı yaygın bitkiler:

Zambak

Amaryllis (Güzel Hatun Çiçeği)

Aloe vera

Nergis

Lale

Sümbül

Pothos (Salon Sarmaşığı)

Atatürk Çiçeği

Evcil Hayvan ve İnsan İlaçları

Birçok zehirlenme vakası, evcil hayvan ve insan ilaçlarından kaynaklanmaktadır. Sahipler, yanlışlıkla açık ilaç şişelerini tezgahın üzerinde bırakabilir. Bazı sahipler, kedilerinde işe yarayacağı umuduyla insan ağrı kesicileri ve probiyotik takviyeleri uygular. İnsanlar ve kediler, maddeleri farklı şekilde metabolize eder, bu da insan ilaçlarındaki içerik seviyelerinin kediler için çok yüksek olduğu anlamına gelir. Kediler için tasarlanmış ilaçlar bile yanlış dozda verilirse zehirlenmeye yol açabilir.

İlaç zehirlenmesi, genellikle kusma, ishal ve karın bölgesinde genel rahatsızlık gibi gastrointestinal semptomlara neden olur. Bazı kedilerde ateş, uyuşukluk veya hızlı kalp atışı da görülebilir. Aşırı kusma ve ishal genellikle dehidrasyona yol açar, bu da ilaç zehirlenmesinin hızla ölümcül hale gelebilen ciddi bir yan etkisidir.

Bu ilaçları kedinizden uzakta güvenli bir yerde saklayın:

Aspirin

Asetaminofen

İbuprofen

Antidepresanlar

Melatonin

Takviyeler

Pire ve kene ilaçları

Ev Temizlik Ürünleri ve Bahçe Ürünleri

Ev ürünleri, kediler için son derece zehirli olan tehlikeli kimyasallar içerir. Oda spreyleri, temizlik spreyleri veya uçucu yağ difüzörlerinden havaya yayılan partikülleri soluyabilirler. Dışarı çıkan kediler, gübre, böcek ilacı veya antifriz ile temas edebilir ve tüylerine temas ederek bunları yutabilirler.

Bu ürünler, kusma, ishal, uyuşukluk, ateş, dehidrasyon ve hızlı kalp atışı gibi birçok yaygın zehirlenme belirtisine yol açabilir. Bazı uçucu yağlar, hangi bitki türünden elde edildiklerine bağlı olarak ek semptomlara neden olabilir. Örneğin, okaliptüs yağı, salya akmasına, nöbetlere neden olabilirken nane yağı, karaciğer yetmezliği ve sinir sistemi hasarıyla bağlantılıdır.

Kedinizin aşağıdaki ürünlerden herhangi biriyle temas etmediğinden emin olun:

Uçucu yağlar

Gübreler

Antifriz

Temizlik spreyleri

Çamaşır deterjanı

Tarım ilacı

Kemirgen ilaçları

Kedinizin çevresinde birçok toksin bulunur. Hangi maddelerin zehirli olduğunu bilerek ve bunları ulaşılması zor yerlere koyarak kedinizi güvende tutabilirsiniz. Yine de, zehirlenme ihtimali her zaman vardır, bu nedenle belirtileri bilmek ve hemen veterinerinize bildirmek önemlidir. Hızlı hareket etmek kedinizin hayatını kurtarabilir!