Bir Kedinin Ne Kadar Su İçmesi Gerekir?

Su, tüm canlılar gibi kediler için de hayati vücut fonksiyonlarını sürdürmek için gereklidir.

Bir Kedinin Ne Kadar Su İçmesi Gerekir?

Bir Kedinin Ne Kadar Su İçmesi Gerekir?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok. Su, tüm canlılar gibi kediler için de hayati vücut fonksiyonlarını sürdürmek için gereklidir. Yeterince su içmezlerse dehidrasyondan muzdarip olabilir ve böbrek sorunlarına neden olabilir. Toksinleri böbreklerden atmak için yeterli su alımı gereklidir. Kediler ayrıca çok fazla su içtiklerinde sağlık sorunları yaşayabilir ve polidipsi adı verilen bir durum geliştirebilirler. Genel olarak kediler, günde yaklaşık bir bardak su tüketirler. Kurutulmuş yiyeceklerle beslenirlerse bu artacaktır. Kediniz, içtiği su miktarını önemli ölçüde artırıyorsa, özellikle son zamanlarda kilo vermişse daha fazla araştırma için bir veterinere danışmalısınız.

Hidrasyonun Önemi

Kedilerin dehidrasyonu, mevcut içme suyu eksikliğinden hastalıklara kadar birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Bir kedinin susuz kalmamasını sağlamak, özellikle diyabet veya böbrek yetmezliğinden etkilenen kediler için son derece önemlidir. Çünkü bu iki hastalık, özellikle idrara çıkma artışına neden olur ve bu da dehidrasyon riskini artırır. Dehidratasyon semptomları, kabızlık, uyuşukluk, ağız kuruluğu, çökmüş gözler, artmış kalp hızı, zayıf cilt elastikiyeti ve zayıf kılcal damar dolma süresidir. Bir sahibin cilt elastikiyetini ve kılcal damar dolgusunu kontrol etmek için yapabileceği iki test vardır. Cildin elastikiyetini kontrol etmek için, boynun tabanından bir miktar deri kavrayın ve ardından bırakın. Deri hemen geri sıçrama yapmazsa kedi susuz kalmıştır. Kılcal damar dolma süresini kontrol etmek için kedilerin sakızına bir parmağınızla bastırın. Parmak çıkarıldıktan sonra beyaz bir nokta olacaktır. Beyaz noktanın tekrar pembeye dönmesinin ne kadar sürdüğünü ölçün. Yalnızca bir ila iki saniye sürecektir. Bundan daha uzun sürerse kedi susuz demektir.
Bir kedinin su tüketim oranını izlemek ve düşükse bu oranı iyileştirmek için önlemler almak son derece önemlidir. Dehidrasyon, bir kedinin hayatını büyük ölçüde kısaltabilir ancak normalde çok az gözlem ve düzeltmesi, deneme yanılma gerektiren kolay önlenebilir bir sorundur.

Su tüketimi diyetle bağlantılıdır. Vahşi doğada kedi, %70 su içeren avları yerdi. Kurutulmuş kedi maması yalnızca %10 su içerirken konserve veya poşetlenmiş mama yaklaşık %80 su içerir. Bu nedenle, kurutulmuş yiyeceklerle beslenen bir kedinin, konserve mamayla beslenen kediye göre daha fazla su tüketmesi gerekeceği açıktır.

Genelde kedilerin sudan nefret ettiği düşünülse de bu doğru değil. Suya daldırılmayı sevmezler ancak çoğu akan sudan etkilenir ve bir kaseden içmek yerine akan su içmeyi tercih ederler.

Mümkünse kedinize günde birkaç kez temiz su sağlayın. Araştırmalar, kedilerin yiyecek kaynaklarından uzakta su içmeyi tercih ettiğini gösterdiğinden suyu besin kaynağından uzaklaştırmaya da çalışın.

Kedinizin yeterince içemeyeceğinden mi endişeleniyorsunuz? Bir kediyi daha fazla su içmeye ikna etmek biraz deneme yanılma gerektirir ancak sihirli kombinasyon bir kez bulunduğunda bir kedi sahibinin kedisinin susuz kalmasıyla ilgili bir sorunu olmamalıdır.

Tüylü arkadaşınızı su içmeye teşvik etmek için 7 ipucu:

1. Su Tipi

Birçok insan, her suyun aynı olduğunu düşünür ancak bu tamamen doğru değildir. Musluk suyundan damıtmaya ve minerallere kadar çeşitli su türleri vardır. Her kedinin kendi tercihi olacaktır. Farklı su türlerinden birkaç kase koymayı deneyin ve hangisini tercih ettiklerini görün ancak tüm kaselerin aynı olduğundan emin olun çünkü bu, bir kedinin içip içmeyeceği konusunda da bir faktör olabilir. Kedinizin susuz kalmamasını sağlamak için suyunu sık sık değiştirmek çok önemlidir çünkü kediniz eski su yerine daha yeni, tatlı suyu tercih eder.

2. Kap Seçimi

Paslanmaz çelik veya seramik, en yüksek başarı oranına sahip olacaktır. Plastik, gözenekli bir malzemedir ve koku emmeye eğilimlidir. Bir insan kokusunu alamayabilirken kedi, suyun lekeli olduğunu düşünerek onu içmek istemeyebilir. Kedilerin genellikle temizlik konusunda çok seçici olduğu unutulmamalıdır. İçme kabı, içerken çevresini görme konusundaki ilginç gereksinimlerini karşılamak için tüm yüzlerine (bıyık dahil) sığacak kadar geniş olmalıdır.

3. Temizlik
Su kaseleri günlük olarak sıcak sabunlu su ile temizlenmelidir. Kimse kirli bir bardaktan içmeyi sevmez. Bir kedinin de bundan hoşlanmadığına inanmak mantıklı.

4. Yerleştirme
Kedilerin sularının nereye konulmasını istedikleri konusunda da bir tercihleri vardır. Evin her yerine birkaç kase yerleştirmeyi deneyin ve hangilerinin kullanılmış olduğuna dair işaretler gösterdiğini görün.

5. Birden Fazla Kedi
Evde birden fazla kediye sahip olmak, birden fazla mama kasesine sahip olmak anlamına gelir ancak aynı zamanda birden fazla su kabına sahip olmak anlamına da gelir. Su kabının etrafında başka bir kediyi koklamak, su içme arzusunu caydırabilir. Kimse başka bir insanın peşinden içmeyi sevmez ve kediler de başka bir kedinin peşinden içmeyi sevmez.

6. Gıda Katkı Maddesi
Bir kedi sahibi, kedisini su içmeye teşvik etmenin en iyi yolunu bulana kadar susuz kalmamasını sağlamak için onu bir gıda katkı maddesiyle beslemesi gerekebilir. Kuru veya ıslak yiyeceklere su eklenebilir. Bir kase su, tavuk suyu veya biraz ton balığı suyu eklenerek de "tatlandırılabilir". Normalde su içmeyen bir kedi, bir kase sulanmış et suyunun peşine düşecektir.

7. İçme Çeşmesi - Akan Su

Bir kedi çeşmesinin faydaları çoktur. Sadece büyük miktarda su depolamakla kalmazlar aynı zamanda suyun taze, kabarcıklı dokusunu ve sesini korumak için sürekli olarak bir filtre ve arıtıcıdan dolaştırılır ve havalandırılır.

Çoğu evcil hayvan ürünü gibi kedi su çeşmeleri de tek bir kedi kullanımından birden fazla kedinin çeşmeden art arda içmesine kadar birçok şekil ve boyutta mevcuttur. Filtre sistemi, her türlü pisliği ve durgun tadı bir odun kömürü filtresi ile giderdiği için suyun tadı her zaman tazedir.

Bazı modeller, suyu nehir gibi dairesel bir şekilde döndürürken diğerleri eğlendirmek ve zenginleştirmek için serbest düşen şelale efektleri sağlar. Bazı modeller, yiyecek veya bitki büyümesi için alanlar sağlayacak kadar ileri gider. Çoğu kedi su çeşmesinin sesi son derece zayıftır, bu nedenle gürültü sorunu olmaz. Evcil hayvan çeşmeleri, çeşitli boyutlarda mevcuttur ve 5 litreye kadar sürekli akan suyu tutabilir, bu da tipik olarak bir kömür filtresi ile temiz ve taze tutulur.

Yukarıda belirtildiği gibi kediler, bir su kabını başka bir hayvanla paylaşmaktan nefret eder ancak herhangi bir sayıda kedi, bir çeşmeyi paylaşmaktan mutludur.