Bir Kedinin Miyavlamamasının Nedenleri

Çoğu kedi sahibi, kedilerinin mırıldanma sesinin tadını çıkarır. Kediniz gerçekten konuşmuyorsa, normal bir kedi davranışı olabilir, ancak daha ciddi bir şey olduğuna dair işaretler arayın.

Bir Kedinin Miyavlamamasının Nedenleri

Çoğu kedi sahibi, kedilerinin mırıldanma sesinin tadını çıkarır. Kediniz gerçekten konuşmuyorsa, normal bir kedi davranışı olabilir, ancak daha ciddi bir şey olduğuna dair işaretler arayın.

Bir Kedinin Sessiz Olması Doğal mı?

Normalde sesli bir kedi uzun süre aniden sessizleşirse, bazı endişeler garanti edilebilir. Özellikle evcil hayvanınız uyuşuk veya depresif görünüyorsa, veteriner ziyareti iyi bir fikirdir. Evcil hayvanınız her zaman sessizliğini koruyorsa, ancak bunun dışında mutlu ve sağlıklı görünüyorsa, bu muhtemelen kedinin doğasıdır ve tamamen normaldir.

Kediniz Size Ne Diyor?

Kediler de insanlar gibi bireylerdir ve hem sessiz türleri hem de hırslı konuşanları vardır. Kedi seslendirmesi de cinse özgü olma eğilimindedir. Birman, doğası gereği sessizken, Siyam kedileri çok sayıda miyavlamalarıyla ünlüdür. Gürültülü bir cins aniden sessizleştiğinde, endişe nedeni olması daha olasıdır.

Dişi bir kedi ve yavru kedileri dışında, kediler genellikle birbirleriyle çok sesli değildir. Pek çok bilim insanı aslında miyavın kedilerin istediğinizi elde etmek için benimsediği manipülatif bir davranış olduğuna inanır. İnsanlara yönelik miyavlama, evcilleştirmenin bir özelliğidir ve kedilerin sahipleriyle iletişim kurmasının bir yoludur. Yetişkin kediler birbirlerine miyavlamadıkları için yavru kedinizin yaşlandıkça yavaş yavaş sessizleşmesi nadir değildir.

İpuçları

  • Kedinin tepki verip vermediğini görmek için kedinizle "konuşmayı" deneyin. Kedinizle bir arkadaşınız gibi konuşmayı deneyin. Bir yanıt alıp almadığınızı görmek için insandan insana konuşmada yaptığınız gibi konuşmanızı duraklatın.
  • Miyavlamayı teşvik etmek için konuşurken kedinize bakın.
  • Kedinizin tepki verip vermeyeceğini görmek için bir ses kaydı oynatın veya miyavlayan kedilerin bir videosunu gösterin.

Bir Kedinin Ses Çıkarmamasının Daha Ciddi Nedenleri

Kedilerin miyavlamadığı vakaların çoğu basitçe "kişilik" sorunları olsa da bazen daha ciddi bir fiziksel sorun bir kedinin sessizliğine neden olabilir. Başka bir nedenden şüpheleniyorsanız veya sessizlik yeniyse, veterinerinizle konuşun.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

İnsanlarda olduğu gibi, bir üst solunum yolu enfeksiyonu (URI), kedilerde ses kısıklığına ve larenjite neden olabilir. Evcil hayvanınız da öksürme, hapşırma, göz çevresindeki mukoz zarların şişmesi, uyuşukluk veya burundan akıntı gibi belirtiler gösteriyorsa, miyavlama olmaması bir solunum yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Veterineriniz muhtemelen bunu antibiyotik veya başka ilaçlarla tedavi edecektir.

Hipertiroidizm

Yaşlı kedilerde aşırı aktif tiroid bezleri ses kısıklığına ve kilo kaybına neden olabilir. Bundan şüpheleniyorsanız, veterinerinize kan testi yaptırın.

Gırtlak Felci

Nadir olsa da, gırtlakta sinir hasarı ses değişikliklerine neden olabilir ve ayrıca bir kedinin nefes almasını engelleyebilir. Ayrıca öksürüğe, kilo kaybına ve yeme güçlüğüne neden olabilir. Bu, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.

Tümörler veya Polipler

Kedinizin boğazında ve ses tellerinde çeşitli tiplerde büyümeler, ses çıkarmanın durmasına neden olabilir. Bunlar tamamen iyi huylu poliplerden çok ciddi kanserli büyümelere kadar değişebilir. Kedinizin sesinde değişiklik, ses kısıklığı, hapşırma, öksürme ve gürültülü veya zor nefes alma ile birlikte ses kısıklığı varsa, muayene ve tedavi için veterinerinize götürün.

Veteriner, kanseri kontrol etmek için biyopsi örneği alabilir.

Çoğu durumda, bir kedinin sessizliği sadece bir seçimdir veya doğasının bir ifadesidir ve endişelenecek bir şey değildir. Sessizliğine başka semptomlar eşlik ettiğinde, her zaman profesyonel bir görüş alın.

Kedinizi Kabul Etmek

Bazen kediler (insanlar gibi) biraz cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyar. Kediniz sessiz kalırsa, evcil hayvanınızın olduğu gibi keyfini çıkarın. Kediler doğal olarak sessiz hayvanlardır. Kedinizi seslendiremiyorsanız, bunun için çok üzülmeyin. Yetişkin miyavlaması doğasında olmayabilir