11 Yaygın Köpek Patisi Problemleri

Köpeğinizin patileri onlar için inanılmaz derecede önemlidir. Onları yürümek, koşmak, zıplamak ve oynamak için günlük olarak kullanırlar.

11 Yaygın Köpek Patisi Problemleri

Köpeğinizin patileri onlar için inanılmaz derecede önemlidir. Onları yürümek, koşmak, zıplamak ve oynamak için günlük olarak kullanırlar. Aslında, köpeğinizin patilerinden birinde bir sorun varsa, bu onların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.

Çoğu köpek pati problemini gözden kaçırmak kolay olabilir çünkü muhtemelen ayaklarını her gün kontrol etmiyorsunuzdur. Köpeğinizin topalladığını veya ayaklarını aşırı yalamasını veya çiğnediğini görene kadar büyük olasılıkla hiçbir şey fark etmeyeceksiniz.

Bu yazıda köpeklerde pati sorunlarının daha yaygın nedenlerinden bazılarını , nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve nasıl tedavi edildiklerini tartışacağız.

Köpeğinizin Patisinin Acıdığını Nasıl Anlarsınız?

Bazı köpekler çok sabırlıdır ve saklanması çok zor olana kadar bir şeyin onları rahatsız ettiğine dair herhangi bir belirti vermezler. Köpeğinizi iyi tanıyorsanız, patiyle ilgili sorun yaşadıklarının bazı ince işaretlerini anlayabilmelisiniz.

Köpeğinizin patisinin veya patilerinin onları rahatsız ediyor olabileceğine dair bazı işaretler:

  • Patilerinde yalama ve / veya çiğneme
  • Patilerindeki kürkte kahverengi renk değişikliği (siz görmemiş olsanız bile patilerini yaladıklarını gösterir)
  • Patilerinde veya çevresinde saç dökülmesi
  • Bir patiyi yukarıda tutmak
  • Topallama
  • Patide kanama
  • Ayak parmaklarında veya arasında kızarıklık
  • Pati içinde veya çevresinde ülser, lezyon veya akıntı görmek
  • Patinin şişmesi

Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizin patisini incelemenize izin verip vermeyeceğine bakın. Bazı köpekler, çok fazla acıyorsa patilerine bakmanıza izin vermeyebilir. Yavru köpeğinizin patisini muayene ettirmek için veterinerinizle bir randevu ayarlamanız gerekecektir. Neler olup bittiğini belirleyebilecek ve en iyi tedaviyi sağlayabileceklerdir.

Aşağıda, pati sorunlarının en yaygın nedenlerinin bir listesi bulunmaktadır. Nasıl teşhis edilirler ve nasıl tedavi edilirler.

Pati Sorunlarının Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde, bazıları kolayca düzeltilebilen çeşitli pati problemleri vardır. Diğerleri daha kapsamlı teşhislere veya sert tedavilere ihtiyaç duyabilir, ancak bunlar genellikle yaygın değildir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin pati probleminin dibine inmenize ve sizinle bir tedavi planı üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir.

 1.) Alerjiler ve Hassas Ciltler

İster inanın ister inanmayın, alerjiler, köpeklerin patileriyle ilgili sorun yaşamasının en yaygın nedenidir. Alerjisi olan köpekler genellikle ayak parmaklarının arasında ve altında çok kaşınır. Özellikle dinlenirken ayak parmaklarını yalar ve çiğnerler. Bu genellikle ayak parmakları ile pati pedleri arasında ağrıya ve kötüleşen iltihap ve kızarıklığa neden olabilir . Köpeğinizin patisinin kırmızı olduğunu fark ederseniz, bu bir alerji belirtisi olabilir.

Alerjiler ve Hassas Ciltler Nasıl Teşhis Edilir

Veterineriniz, genellikle, fiziksel muayeneye ve sorunun tanımına dayalı olarak nedeni alerjilere bağlı olarak teşhis edecektir. Diğer koşulların dışlanmasına yardımcı olmak için köpeğinizin patisinin yüzeyinden mikroskop altında bakmak için küçük bir hücre örneği alabilirler.

Alerjiler ve Hassas Ciltler Nasıl Tedavi Edilir

Tedavi tipik olarak evcil hayvanınızın ağrısını ve kaşıntısını hafifletmek için ilaçları içerir. Veterineriniz, yavrularınızın patilerinde günde birkaç kez kullanmak için özel ilaçlı mendiller de yazabilir.

Evcil hayvanınızın alerjiden dolayı patilerini yaladığından şüpheleniyorsanız, dışarıdan her geldiklerinde patilerini nemli bir bez veya havluyla silmeyi unutmayın. Bu, tüylerinde kalan ve kaşıntısına katkıda bulunabilecek polenleri çıkarmaya yardımcı olabilir. Unutmayın, köpeğiniz aslında dışarıda 'çıplak ayakla' koşuyor. Ayakları yere değiyor ve herhangi bir alerjileri varsa kolayca alevlenebilir.

2.) Maya Enfeksiyonları

Köpeğinizin cildi doğal olarak bazı maya organizmalarından oluşur. Bu mayanın büyümesi ve çok fazla çoğalması, köpeğiniz için bir soruna neden olmaya başlar. Köpeklerin patilerindeki maya enfeksiyonları çok yaygındır . Maya, alerjiler nedeniyle köpeğinizin patilerindeki altta yatan iltihaplanmalardan yararlanacak ve hasara yol açacaktır.

Köpeğinizin bir maya enfeksiyonu varsa, patilerinden gelen kirli, maya benzeri bir koku, kızarıklık, saç dökülmesi veya o bölgeyi yalarken kürklerine kahverengi bir renk değişikliği fark edebilirsiniz. Patileri arasındaki deri de biraz nemli olabilir.

Maya Enfeksiyonları Nasıl Teşhis Edilir

Veterineriniz, köpeğinizin ayak parmakları arasındaki hücrelerin küçük bir örneğini alacak ve buna mikroskop altında bakacaktır. Küçük maya organizmalarını mikroskobik olarak görebilirler - aslında fıstık adamının küçük versiyonlarına benziyorlar!

Maya Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir

Maya enfeksiyonları, oral veya topikal bir mantar önleyici ilaçla tedavi edilir. Veterineriniz ayrıca yavru köpeğinizin kaşıntısını hafifletmeye yardımcı olacak bir ilaç da yazacaktır. Köpeğinizin sorununun nedeni buysa, ilaç hızla düzelecektir.

3.) Bakteriyel Enfeksiyonlar

Tıpkı maya enfeksiyonlarında olduğu gibi, bakteriyel enfeksiyonlara da genellikle köpeğinizin cildinde yaşayan ve aşırı nüfuslanmaya başlayan normal bakteriler neden olur. Köpeğiniz, enfekte olmuş küçük bir yaralanma olursa, ayak parmakları arasında bir apse geliştirebilir.

Patide şişlik, kızarıklık veya kötü kokulu akıntı fark edebilirsiniz. Köpeğinizin o bölgeyi aşırı derecede yaladığını da fark edebilirsiniz.

Bakteriyel Enfeksiyonlar Nasıl Teşhis Edilir

Veterineriniz, soruna hangi bakteri türünün neden olduğunu görmek için mikroskop altında değerlendirmek üzere deşarjdan bir örnek alabilir. Ciddiyetine bağlı olarak, köpeğinizin enfeksiyonu tedavi etmek için doğru antibiyotiği aldığından emin olmak için bir bakteri kültürü göndermeleri gerekebilir.

Bakteriyel Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir

Enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler verilecektir. Veterineriniz ayrıca köpeğinizin enfeksiyonu daha da kötüleştirmesini önlemek için bir E-tasma takmanızı tavsiye edebilir. Köpeğinizin ağrı düzeyine bağlı olarak ağrı kesici ilaçlar da verilebilir.

4.) Yabancı Nesneler

Bazen bir köpeğin patisine bir şey sıkışabilir. Bu genellikle dışarıda koşarken, bir kıymık veya muhtemelen patisine bir çivi sıkışmışsa olur. Bu olursa, köpeğiniz muhtemelen topallayacak ve patisini tercih edecektir.

Yabancı Nesneler Nasıl Teşhis Edilir

Bu, çoğu zaman yalnızca görsel inceleme ile teşhis edilebilir. Bununla birlikte, nesne doğrudan görsel değilse, patinin bir röntgeni veya hatta ultrasonu gerekebilir. Yabancı bir nesneden şüphelenildiği, ancak röntgende bile görülemediği bazı durumlarda, veterineriniz nesneyi bulmak ve çıkarmak için "keşif ameliyatı" önerebilir.

Yabancı Nesneler Nasıl Tedavi Edilir

Onu kaldır! Bazen bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Yüzeysel yabancı nesneler nazikçe çekilerek çıkarılabilir. Diğerleri, köpeğinizi bulmak ve dikkatlice çıkarmak için köpeğiniz anestezi altında iken kapsamlı bir ameliyata ihtiyaç duyacaktır. Nesne büyükse veya bunun çıkarabileceğiniz bir şey olduğunu düşünmüyorsanız, yerel veterinerinizi arayın.

5.) Yırtık Ayak Tırnakları

Yırtık ayak tırnakları köpeklerde çok yaygındır. Köpeğiniz halıya veya başka bir kumaşa sıkışmış bir ayak tırnağını kolayca alabilir ve onu çıkarmak için çekiştirme sürecinde onu koparabilir. Toprağı kazmayı seven köpekler de ayak tırnağını yırtabilir.

En sık yırtılan ayak tırnağı, yırtık tırnağıdır (bu, bacaklarının yukarısından sarkan patidir) çünkü yana doğru çıkıktır ve oldukça gevşektir. Köpeğinizin ayak tırnaklarının herhangi birinin yırtılma riski vardır.

Yırtık Ayak Tırnakları Nasıl Teşhis Edilir

Görsel inceleme, sorunun bu olup olmadığını size bildirecektir.

Yırtık Ayak Tırnakları Nasıl Tedavi Edilir

Bu, gözyaşı derecesine bağlı olacaktır. Ayak tırnağı çok gevşekse ve hızlıca tutunuyorsa (ayak tırnağına giden sinir ve kan akımı), veterineriniz gevşek ayak tırnağını sıkıca ve hızlı bir şekilde çekmek için hemostat kullanabilir.

Ayak tırnağı yırtılırsa ancak yine de hızlıca yapışıksa, veterineriniz yırtık ayak tırnağını olabildiğince geriye doğru kesebilir. Patiyi temiz tutmak ve köpeğinizin onu yalamasını önlemek için patinin etrafına hafif bir bandaj uygulayabilirler.

Ağrı kesici ilaçlar da yırtık ayak tırnakları oldukça ağrılı olabileceğinden faydalıdır. Köpeğinizin ayak tırnaklarını düzenli olarak kesilmiş tutmak, yırtılmalarını önlemeye yardımcı olabilir.

6.) Batık Ayak Tırnakları

Köpeğinizin tırnaklarının çok uzun uzamasına izin verilirse, batık ayak tırnakları oluşur . Tırnaklar kıvrılır ve köpeğinizin dijital pedlerini delmeye başlar. Bu, zeminle hiçbir zaman temas etmediği için daha çok çiy kırıntısında meydana gelir.

Bu daha çok küçük köpek ırkları ve halihazırda dolaşmakta güçlük çeken yaşlı köpekler için bir sorundur.

Batık Ayak Tırnaklarını Teşhis Etme

Köpeğinizin pedlerinden birinin içine sıkışmış ucu ile kavisli bir ayak tırnağı aramak için görsel inceleme. Köpeğiniz patilerinin altını incelemenize izin vermiyorsa, teşhise yardımcı olabilmeniz için veterinerinizin onları incelemeye ihtiyacı olacaktır.

Batık Ayak Tırnakları Nasıl Tedavi Edilir

Ayak tırnağını kesmek. Bu genellikle sizin veya veterinerinizin ayak tırnağını eğri olduğu yerden kesmesini ve ardından batık ayak tırnağını pedin dışına çekmenizi içerir. Enfeksiyonu önlemek veya tedavi etmek için antibiyotiklere ihtiyaç duyulacaktır. Köpeğinizin rahatsızlığına yardımcı olmak için ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duyulacaktır. Pati yastığındaki delinme şiddetli ise birkaç gün hafif bir bandaj uygulanması gerekebilir.

7.) Ayak Kırıkları

Köpekler nadir de olsa kesinlikle ayak parmaklarını kırabilir. Bu genellikle patilerinin bir şeye sıkışması ve onu çıkarmak için kuvvetli bir şekilde çekilmesi, üzerine basılması veya ayağına bir şeyin düşmesi gibi travmatik bir olay sonucunda olur.

Parmak kırıkları olan köpekler patilerine ağırlık vermezler, patileri şişebilir ve sıklıkla patilerini yalayabilir.

Ayak Kırıkları Nasıl Teşhis Edilir

Köpeğinizin ayak parmaklarının kemiklerine bakmak için bir röntgen çekilmesi gerekecektir.

Ayak Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir

Kırığın bulunduğu yere bağlı olarak, kırık iyileşirken bir atel veya çok kalın bir bandaj gerekecektir. Kırıkların iyileşmesi genellikle 8-12 hafta sürer , bu nedenle düzenli bandaj değişikliklerine hazırlıklı olun ve iyileşme sürecinde köpeğinizi dinlenmiş ve sakin tutmaya çalışın.

8.) Yanıklar

Köpeğiniz yürüyüşe çıkmayı veya sizinle uzun koşular yapmayı seviyorsa, her gezi sırasında ve sonrasında patilerini kontrol ettiğinizden emin olun. Sahipleri ile aktivite yaparak vakit geçirmeyi seven köpekler, pati pedlerinin sıcak zeminden yandığına veya sürekli hareketten tahriş olduğuna dair herhangi bir ipucu vermeyebilir.

Yanıklar Nasıl Teşhis Edilir

Patilerin ve pati pedlerinin görsel muayenesi. Kırmızı ve tahriş olmuş görünebilirler veya pati pedleri kuru ve çatlamış olabilir.

Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir

Dinlenme. Köpeğinizi dinlendirin ve birkaç saat ayaklarından uzak tutun. Ayrıca pati pedlerine biraz vazelin de uygulayabilirsiniz. Pati pedleri çok tahriş olmuş görünüyorsa, veterinerinize antibiyotik veya herhangi bir ek tedavi önerip önermediklerini kontrol edebilirsiniz.

9.) Yaralanmalar - Kesikler, Sıyrıklar ve Yırtılmalar

Köpeklerin patilerinde kesikler, sıyrıklar, sıyrıklar ve yırtıklar olması çok kolaydır. Sadece dışarıda koşturarak, çubuklardan, kayalardan ve sert çimenlerden kesilebilirler. Etrafta cam varsa, patilerinde ve pati pedlerinde kolayca büyük kesikler ve yırtıklar olabilir.

Yaralanmalar Nasıl Teşhis Edilir

Köpeğinizin patisinin altında bir kesik olduğundan şüpheleniyorsanız ve kan görüyorsanız, onu hemen veterinere götürmelisiniz. Köpeğinizin ağrısı varsa veya endişeliyse, veterineriniz ona hafif bir yatıştırıcı verebilir, böylece herhangi bir tüyü güvenli ve yeterli bir şekilde kesebilirler. Bu, veterinerinizin yaralanmaya bakmasına ve doğru tedaviyi bulmasına izin verecektir.

Yaralanmalar Nasıl Tedavi Edilir

Küçük kesikler ve sıyrıklar sadece dezenfekte, hafif bir bandaj, antibiyotik ve ağrı kesiciler gerektirebilir. Daha derin veya daha büyük yırtıklar dikiş gerektirecektir.

10.) Kanserli ve Kanserli Olmayan Büyüme

Köpekler, patilerinde ve ayak parmaklarının arasında bile vücutlarının her yerinde büyüme ve kist geliştirebilirler . Bu büyüme ve kistlerin çoğu, doğası gereği iyi huyludur, yani bir rahatsızlık olmanın dışında köpeğinizin sağlığını etkilemeyecekleri anlamına gelir. Bununla birlikte, bazıları baş edilmesi ciddi olan kötü huylu kanserler olabilir.

Köpeklerin ayak parmaklarını etkileyebilecek birçok farklı türde kötü kanser vardır, ancak en yaygın olanları Skuamöz Hücreli Karsinom ve Malign Melanomdur.

Büyümeler Nasıl Teşhis Edilir

Köpeğinizin patisinde veya ayak parmaklarının arasında bir büyüme görürseniz, veterinerinizin büyümeden bir "sitoloji örneği" alması gerekecektir. Bunu, hücreleri toplamak için küçük bir iğne ile büyümeyi dürterek yapacaklar. Daha sonra bu hücrelere mikroskop altında bakabilirler.

Bu yöntem kullanılarak bir teşhis belirlenemezse, veterineriniz köpeğinizi büyümeden bir biyopsi almak için sakinleştirmenizi önerebilir. Biyopsi, laboratuvara göndermek için büyümenin bir kısmını kestikleri yerdir. Alternatif olarak, büyümenin boyutuna bağlı olarak, veterineriniz tam bir teşhis için her şeyi kaldırmanızı bile önerebilir.

Büyümenin kanserli olduğundan şüpheleniliyorsa, kemiklerin kanserli hücreler tarafından işgal edilip edilmediğini görmek için köpeğinizin ayak parmaklarının kemiklerine bakmak için bir röntgen de gerekebilir. Kanserin köpeğinizin vücudunun başka bir yerine yayılmadığından emin olmak için bir göğüs röntgeni de önerilebilir.

Büyüme Nasıl Tedavi Edilir

Büyüme iyi huylu bir tümör olarak belirlenirse, onu bırakıp görmezden gelmeyi seçebilir ya da cerrahi olarak çıkarttırabilirsiniz. Küçükken cerrahi olarak çıkarmak akıllıca olacaktır çünkü büyürse köpeğiniz için daha fazla rahatsızlığa neden olabilir. Büyüme ne kadar büyük olursa, normal yürüme yetenekleriyle ilgili daha fazla sorun ortaya çıkabilir.

Kötü bir kanser türü ise, veterineriniz ileriye dönük seçenekleri sizinle görüşecektir. Bunlar, büyümeyi kaldırmak için ameliyatı, etkilenen parmağın amputasyonunu ve / veya kemoterapiyi içerebilir.

11.) Otoimmün Koşullar

Özellikle köpeğin ayak parmaklarını etkileyen belirli otoimmün koşullar vardır. En yaygın olanı Lupoid Onychodistrophy’dir. Köpeğin ayak tırnaklarını etkiler, kırılmasına, çatlamasına ve hatta düşmesine neden olur. Oldukça acı verici olabilir ve bazen kontrol altına almak zor olabilir.

Alman Çoban Köpeklerini etkileme olasılığı daha yüksek olsa da, herhangi bir köpek türü onu geliştirebilir. Bir köpeğe bunun teşhisi konduğunda, tüm yaşamları boyunca bu duruma sahip olacaklardır. Kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek ilaçlar var.

Otoimmün Durumlar Nasıl Teşhis Edilir

Veteriner hekiminiz genellikle fiziksel muayeneye ve sorunun tanımına dayanarak teşhis koyacaktır. Doğrulayıcı bir teşhis için, veterinerinizin biyopsi yapması gerekebilir. Bu, köpeğinizin sakinleştirilmesi gereken bir prosedürdür ve ayak parmaklarından alınan bir doku numunesi kesilip incelenmek üzere bir laboratuvara gönderilecektir.

Otoimmün Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir

Tedavi, düzenli tırnak bakımı ve çeşitli ilaçlar dahil olmak üzere bir dizi faktörün kombinasyonunu içerir. Köpeğinizin tırnakları en az 2 haftada bir kesilmeli ve köpeğinizin sorunlarına neden olan gevşek tırnaklar manuel olarak çıkarılmalıdır.

İlaçlar arasında omega-3 yağ asitleri, E vitamini, Niacinamide, Pentoxifylline ve Doxycycline adı verilen bir antibiyotik bulunur. Bazı durumlarda, steroidler veya diğer bağışıklık baskılayıcı ilaçların da kullanılması gerekebilir.

Bu hastalık sürecinin aşırı reaktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklandığı düşünüldüğünden, Onikodistrofi olan köpekler, kendilerine verilen aşı sayısını sınırlamalıdır. Veterineriniz, köpeğiniz için yaşam tarzına ve risk faktörlerine göre önerilerde bulunabilir.

Pati Sorunları Üzerine Son Düşünceler

Köpeğinizin patilerini sık sık kontrol edin! İyi ve sağlıklı göründüklerinden emin olmak için patilerini günlük olarak incelemeyi unutmayın. Sonuçta, köpeğiniz etrafta dolaşmak için onlara güveniyor! Endişelendiğiniz bir şey görürseniz, bir randevu ayarlamak ve değerlendirilmesini sağlamak için veterinerinizin ofisine başvurun.