1-8 Haftalık Yavru Köpek Gelişimi

Genç yavruların özel bakıma ihtiyacı vardır.

1-8 Haftalık Yavru Köpek Gelişimi

Genç yavruların özel bakıma ihtiyacı vardır. Bir haftalık hassas yaşta, bir köpek yavrusu hala yeni doğmuştur ve annesine aşırı derecede bağımlıdır. Doğumdan sonraki haftalarda, bebeklik döneminden itibaren genç bir köpek yavrusu olmaya başlayacaktır. Bir ila sekiz haftalık yavrularda birçok heyecan verici değişiklik söz konusudur.

1-8 Haftalık Yavru Köpeklerde Fiziksel Gelişme

Bir haftalık yavruların gözleri hala kapalıdır. Gözleri yaşamın ikinci haftasında, genellikle 10-14 gün arasında açılmaya başlayacaktır. Ancak, ilk başta net göremezler. Gözler kademeli olarak, daha geniş açılarak, puslu bir görünüme sahip grimsi mavi gözleri ortaya çıkaracaktır. Yavruların gözleri önümüzdeki birkaç hafta boyunca gelişmeye devam eder ve yaklaşık sekiz haftalıkken tam görmeye başlar.

Yavru köpeklerin kulakları, genel olarak 14 ila 18 günlükken, gözler açıldıktan hemen sonra açılmaya başlar. İşitme duyusu, yavru köpekler yaklaşık sekiz haftalık olana kadar gelişmeye devam eder.

Yeni doğan yavrular, yaşamlarının ilk iki haftasında ağırlıklarını destekleyemedikleri için karınları üzerinde emekleyerek, bacaklarıyla kürek çeker gibi iterek ve güçlenerek hareket ederler. Yavru köpeklerin çoğu 15-21. günler arasında bacaklarının üzerinde durabilir. Genellikle 21-28 günlükken titreyen bir yürüyüşle yürümeye başlarlar.

Yavruların yaşamlarının ilk birkaç haftasında idrara çıkmaları ve dışkılamaları için uyarılmaları gerekir. Anne bunu anal ve genital bölgeleri yalayarak yapar. Yetim bir yavru yetiştiriyorsanız, bölgeyi canlandırmak için ılık, nemli bir bez veya pamuk kullanabilirsiniz. Yavru köpekler, üç ila dört haftalıkken kendi başlarına idrar yapma ve dışkılama yeteneklerini yavaş yavaş geliştirirler.

Yavru köpekler dişsiz doğarlar. Süt dişleri iki ila dört haftalıkken çıkmaya başlar ve yaklaşık 8 haftalık olana kadar kalır.

1-8 Haftalık Yavru Köpeklerde Davranış Değişiklikleri

Yeni doğan yavrular için, yaşamın ilk iki haftası tamamen uyumak ve yemek yemekle ilgilidir. 14 günden sonraki fiziksel değişiklikler, yavrular için yepyeni bir dünyanın kapılarını açar. Görmeye, duymaya ve yürümeye başlarlar. 21 günlük olduklarında dünyayı keşfetmeye ve köpek olmayı öğrenmeye başlarlar. Bu aynı zamanda sosyalleşme sürecinin başladığı zamandır. Annesi ve yavru kardeşleri ile etkileşime girerek diğer köpeklerle nasıl etkileşim kuracağını öğrenir. İnsan sosyalleşmesi şu anda da önemlidir.

Yaklaşık yedi ila sekiz haftalıkken ilk "korku dönemi" başlar. Bu, çoğu yavru köpeğin yeni tanıdığı şeylerden korktuğu bir zamandır. Bu saatten önce ona tanıtabileceğiniz herhangi bir şey, korku döneminin daha sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.

1-8 Haftalık Yavru Köpeklerde Sağlık ve Bakım

Anne beş ila yedi haftalıkken tamamen sütten kesilinceye kadar yavrularının bakımının çoğunu üstlenmeye devam eder. Bununla birlikte yavrular, üç ila dört haftalık olduktan sonra ona daha az bağımlı hale gelir.

Yaşamın ilk birkaç haftası, yavru köpekler için bir kırılganlık dönemidir. Bir köpek yavrusu yavru kardeşleriyle aynı oranda büyümüyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekim tarafından görülmelidir. Herhangi bir hastalık belirtisi, ne kadar hafif olursa olsun ciddiye alınmalıdır.

1-8 Haftalık Yavru Köpeklerde Gıda ve Beslenme

Yavru köpekler, yaşamlarının ilk üç haftasında ihtiyaçları olan besini anne sütünden alırlar. Yavru öksüz kalmışsa veya ek beslenmeye ihtiyaç duyuyorsa, köpek maması gerekli besinleri sağlayabilir.

Bebek dişleri çıktıktan sonra, yaklaşık üç haftalıkken, yavrular sütten kesilmeye hazır olabilir. Anne, yavru köpek dişlerinin meme başlarına zarar verdiğini hissettiği noktada doğal olarak bu işleme başlayabilir. Yavruları köpek mamasına geçirmenin iyi bir yolu, konser ve köpek maması veya yumuşatılmış köpek maması vermektir. (mamayı yumuşatmak için ılık mama veya su kullanın). Büyümeye yönelik bir köpek maması seçtiğinizden emin olun. Parmağınızdan bir tat sunarak onları yemeye teşvik edebilirsiniz. Yavru köpekler, köpek mamasına alıştıkça, giderek daha az emzireceklerdir. Çoğu yavru, altı ila yedi haftalıkken tamamen sütten kesilmiş olur.

1-8 Haftalık Yavru Köpeklerde Eğitim ve Sosyalleşme

Bir ila üç hafta arasındaki yavrular, eğitime veya sosyalleşmeye cevap vermek için hala çok küçüktür. Üç ila dört haftada, kendi başlarına görebilir, duyabilir, yürüyebilir ve idrar / dışkılama yapabilir hale gelirler. Beyinleri hala gelişiyor olsa da bazı şeyleri öğrenebilirler.

Tabii ki, bu genç yavruların sekiz ila on iki haftalık olana kadar anneleri ve yavru kardeşleriyle birlikte kalmaları hala önemlidir. Üç ila dört haftalıkken, tuvaleti tanıtmaya ve bazı temel lazımlık eğitimine başlayabilirsiniz.

Dört ila yedi haftalık zaman, erken bir sosyalleşme penceresidir. Yavru köpeğin annesiyle kalması gerekse de artık yeni görüntülere ve seslere maruz kalmaya hazırdır. Her yaştan ve görünüşten insanlarla tanışmaya başlamalıdır. Bu, köpeklerin yanında nasıl hareket edeceğini bilen ve köpek yavrusu ile nazikçe ilgilenen çocukları ilgilendirebilir.